latinica  ћирилица
20/12/2016 |  08:11 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Осумњичени за тероризам у Берлину - Пакистанац, стигао "балканском рутом" (ФОТО/ВИДЕО)

Раније данас свјетски медији су објавили да је мушкарац, осумњичен за напад камионом у Берлину у коме је погинуло 12 људи, избјеглица из Пакистана који је у фебруару стигао Њемачку "балканском рутом", наводе њемачки медији позивајући се на безбједносне изворе.
Берлин (фото: twitter.com) - Фото: RT
Берлин (фото: twitter.com)Фото: RT

Возач камиона који се залетио у гомилу људи на берлинском божићном вашару када је убијено 12 људи одбацио је сваку умијешаност, јавио је њемачки телевизијски канал Н-ТВ, позивајући се на ДПА.

Њемачки лист "Велт" објавио је да је осумњичени имао привремену дозволу боравка од јуна 2016. године

Њемачке специјалне снаге јутрос су око 7.40 упале у хангар бившег аеродрома "Темпелхоф" у јужном Берлину, јавио је лист "Велт".

То је један од највећих грађевинских комплекса на свијету, који су углавном изградили нацисти, а тренутно се користи као избјеглички центар.

Полиција испитује осумњиченог, а овај случај сматра могућим терористичким нападом.

Њемачка полиција објавила је да је у нападу камионом на божићни сајам у Берлину погинуло 12 људи, а најмање 48 је повријеђено, од којих неки теже.

Напад се догодио синоћ у вријеме када се највише људи окупило поред традиционалних штандова с божићним производима, храном и пићем.

Медији наводе да је осумњичени послије напада побјегао са мјеста несреће, али је ухапшен око два километра даље. Њега је пратило једно лице, које је полицији пријавило овај случај.

Портпарол полиције Винфрид Венцел рекао је да је "храбри свједок позвао полицију након што је осумњиченог пратио више од једног километра".

Полиција истражује трагове према којима је нападач украо камион с градилишта од пољског држављанина, који је пронађен унутра.

Европска "чаша стрпљења" због миграната почиње да се прелива, рекао је словачки премијер Роберт Фицо, након напада у центру Берлина у кома је погинуло 12 људи.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је данас телеграм саучешћа канцелару Њемачке Ангели Меркел поводом терористичког напада у Берлину. “Са жаљењем сам примио вијест о гнусном терористичком нападу у Берлину у којем су животе изгубили недужни људи, а велики број њих је тешко повријеђен.

Руски предсједник Владимир Путин упутио је изразе саучешћа званичницима Њемачке поводом напада у центру Берлину у којем је погинуло 12 људи.

"Овај злочин против мирних цивила је шокантан у свом дивљачком цинизму", навео је Путин у поруци њемачком канцелару Ангели Меркел и предсједнику Њемачке Јоакиму Гауку.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел саопштила је данас да је, према актуелном стању истраге, напад на божићни вашар у Берлину био терористички напад.

Меркелова је поручила да је против промјене политике према избјеглицама.

Британски политичар Најџел Фараж је на Твитеру написао да је напад у Берлину страшна вијест, али и да ће таквих напада бити још јер су они наслеђе власти Ангеле Меркел.

 

Клаус Бујон, министар унутрашњих послова њемачке покрајине Сарланд рекао је данас да је Њемачка у стању рата након напада у Берлину, у коме је убијено 12 људи, док је 48 повријеђено.

 "Морамо да кажемо да смо и у стању рата, иако неки људи, који само желе да виде добро, не желе то да признају", рекао је Бујон њемачкој медијској мрежи СР.

Амбасада БиХ за сада нема информацију да ли међу страдалима у нападу камионом на божићни сајам у Берлину има држављана БиХ, рекао је Срни портпарол Министарства иностраних послова БиХ Небојша Регоје.

 Извор: Агенције