latinica  ћирилица
20/12/2016 |  15:22 ⇒ 21:15 | Аутор: РТРС

Црвени крст изградио кућу за породицу Максимовић код Лопара (ВИДЕО)

Црвени крст Републике Српске уз помоћ општине Лопаре изградио је нови дом за породицу Максимовић из села Јабланица, чију је кућу уништило клизиште. Они ће се ових дана уселити у нову кућу у насељу Слатина, у којем је још двадесетак нових кућа. Стамбено збрињавање у Лопарама чека још 40-ак породица чије су куће урушене због клизишта.
Лопаре - кућа за Максимовиће - Фото: РТРС
Лопаре - кућа за МаксимовићеФото: РТРС

Иако нова кућа Максимовића има тек четрдесетак квадрата и пет пута је мања од старог дома који им је срушило клизиште, она ће Радивоју и његовој непокретној супрузи обезбиједити мирну будућност.

"Имамо двије кћерке које имају своје породице и живе у Лопарама, а сада смо супруга и ја сами. Моментално станујемо приватно, плаћамо кирију, а мислим да ћемо за  мјесец дана покушати да пређемо у нови дом", каже Радивоје Максимовић.

У селу Јабланица клизиште је прије двије године срушило шест кућа, а на подручју општине Лопаре због клизишта укупно је  без крова над главом остало 100 породица.

"Успјели смо да уз помоћ УНДП-а и наше дијаспоре, те бројних других који су помогли, изградимо 48 нових кућа", истакао је Радо Савић, начелник општине Лопаре.

Црвени крст Републике Српске помогао је изградњу двије куће, једне у Лопарама и једне у Црњелову код Бијељине. Локалне заједнице обезбиједиле су темеље и инфраструктуру, а Црвени крст 58.000 марака.

"Црвени крст зато и постоји, да заштити људе, да им на неки начин олакша њихово живљење и то у свако вријеме. Није само рат тај који доноси несреће људима, видите да су то и природне катастрофе", рекао је генерални секретар ЦКРС Ђоко Михајловић.

На подручју Лопара има још четрдесетак породица које чекају помоћ у изградњи нових кућа, јер су њихова домаћинства уништена у клизиштима. Представници локалне управе тражили су и помоћ Фонда солидарности Републике Српске, указујући на чињеницу да власници кућа оштећених у клизиштима нису добили ваучере за помоћ, за разлику од становништва подручја која су захватиле поплаве. Укупна штета од клизишта у Лопарама процијењена је на 15,5 милиона марака.