latinica  ћирилица
22/12/2016 |  12:47 ⇒ 14:49 | Аутор: РТРС

Пољопривредници одустали од протеста; Усорац: Влада обећала испунити захтјеве

Представници удружења пољопривредних произвођача из Републике Српске одустали су од данашњег окупљања пред Народном скупштином, јер им је Влада обећала да ће бити испуњени захтјеви, рекао је предсједник Удружења мљекара Републике Српске Владимир Усорац.
Владимир Усорац - Фото: СРНА
Владимир УсорацФото: СРНА

"Не говоримо о доношењу одлука, већ само о датим обећањима. Исплате пољопривредницима су почеле, а када је ријеч о буџету имамо обећања од клубова посланика и у Влади да ће бити обезбијеђено 80 милиона КМ за пољопривреду, са чим би били задовољни и одустали бисмо од тражених шест одсто за сљедећу годину", објаснио је Усорац.

Он је напоменуо да је јутрос уплаћено 5.800.000 КМ за двије премије млијека, а сљедеће седмице требало би да буде исплаћена још једна транша.

Усорац је истакао да је Влада почела да испуњава обећања, а да су клубови посланика поручили да ће подржати да се обезбиједи 80 милиона КМ за пољопривреднике.

"Добили смо обећања предсједника Владе о рјешавању дуга са Русима који би ишли на чишћење дуговања према пољопривредницима и редовну исплату касније", рекао је Усорац.

Он је додао да пољопривредници чекају одлуку Народне скупштине, као и да ће сутра бити одржана скупштина произвођача млијека у Градишци у 11.00 часова.

Предсједник Удружења узгајивача свиња Мишо Мајчић рекао је да пољопривреднике као хранитеље народа нико није инструисао, већ наступају искључиво у интересу пољопривредних произвођача.

"Са обећаних 80 милиона можемо рачунати да ћемо преживјети 2017. годину када заживи Споразум о стабилизацији и придруживању од 1. фебруара, али за 2018. тражићемо шест одсто од приходовног буџета, те у складу са тим и треба радити на пројекцији буџета", додао је Мајчић.

Према његовим ријечима, наредне седмице требало би да буде одржана сједница скупштине Савеза удружења пољопривредних произвођача.

Извор: Срна