latinica  ћирилица
22/12/2016 |  16:33 ⇒ 17:03 | Аутор: РТРС

Штрбац: Пуштање Храстова срамотно

Директор Документационо информационог центра "Веритас" Саво Штрбац оцијенио је данас да је пуштање на условну слободу Михајла Храстова, осуђеног на четири године затвора због убиства 13 и рањавање двојице српских војника на Коранском мосту, срамота и доказ како хрватско правосуђе и држава брину о "националним херојима".
Саво Штрбац - Фото: РТРС
Саво ШтрбацФото: РТРС

Штрбац је Срни рекао да је сигуран да ће цијело хрватско друштво славити поводом вијести да је Храстов пуштен и да је страшно што готово нико неће негативно реаговати на ту вијест.

"Сви ће хвалити своје правосуђе и како су добро поступали и одрадили. То је страшно што нема суочавања са прошлошћу. Хрватима фали једна катарза, а и на овом случају се види како они награђују злочинце. Срби добију и за шамар пет пута вишу казну, него што је Храстов добио за убиство и тешко рањавање", рекао је Штрбац.

Он је нагласио да не сумња да је сљедећи корак у случају "Храстов" његова рехабилитација.

"То ме не би зачудило. Он је увијек за Хрвате био јунак. Одликовао га је својевремено Фрањо Туђман и многи након Туђмана. Процес Храстову је један од најдужих у историји правосуђа уопште. Трајао је преко 20 година. Оптужница је подигнута још 1992. године", рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, и блага казна од четири године која је изречена Храстову је сама по себи упућивала да ће он врло брзо бити пуштен на условну слободу.

"То Хрвати редовно раде својим `јунацима`, којима се судило за злочине над Србима. Тако су радили у случају Тихомира Орешковића, коме се судило за злочине у Госпићу 1991. године, као и у случају Мирка Норца. Када већ морају да их осуде онда им дају благе казне", рекао је Штрбац.

Он је указао да тако благе пресуде имају изузетно негативне рефлексије на хрватско друштво.

"Посљедице тако благих пресуда за тако страшне злочине које су починили хрватски `национални хероји` јесу и скандирање усташког поздрава `За дом спремни` на стадиону у Сплиту и спомен-табла са тим натписом у Јасеновцу и много тога негативног што долази из европске Хрватске, која никако да доживи катарзу и да се суочи са својом прошлошћу", рекао је Штрбац.

Михајло Храстов, осуђен на четири године затвора за убиство 13 и рањавање двојице српских војника на Коранском мосту у Карловцу 1991. године, пуштен је на условну слободу 9. децембра, јавили су данас хрватски медији.