latinica  ћирилица
23/12/2016 |  07:46 ⇒ 24/12/2016 | 16:32 | Аутор: РТРС

Српска добила два кључна документа - Буџет и Програм економских реформи (ВИДЕО)

Република Српска добила је, два кључна документа за наредне године - Буџет за сљедећу годину и Програм економских реформи до 2019. године.
НС РС - Фото: РТРС
НС РСФото: РТРС

01.42 Парламент Српске усвојио је и сет закона о платама буџетских корисника који предвиђају двије стопе за обрачун минулог рада - 0,3 одсто за оне који имају до 25 година стажа и 0,5 одсто за запослене са стажом дужим од 2,5 деценије. Оваквим обрачуном биће обухваћени запослени у органима управе, просвјети и култури, правосуђу, МУП-у, јавним здравственим установама и јавним службама Српске. Овиме је завршена расправа у НСРС.

01.30 Посланици су усвојили и Закон о извршењу буџета за сљедећу годину.

01.26 Буџет ће, у 2017. години, износити 3,2 милијарде марака, што представља увећање за 73 милиона у односу на овогодишњи буџет. За Буџет гласало 46 посланика, 25 против и нико није био уздржан.

00.40 Народна скупштина Републике Српске усвојила је Програм економских реформи до 2019. године. Овај документ добио је подршку 46 посланика, њих 26 било је против, а нико није био уздржан. Трогодишња пројекција програмских реформи у Српској требало би да обезбиједи јачање фискалне одговорности, подршку привреди смањењем пореског оптерећења, унапређење пословног окружења, очување стабилности финансијског сектора и повећање ефикасности тржишта рада.

00.20 Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић рекла је да је током расправе у парламенту манипулисано са платама полицајаца, те је истакла да у полицији нико нема плату 300 КМ, већ да је плата полицајца 800 КМ.
"Онда се на то додаје минули рад", рекла је Решићева у завршној ријечи након расправе о сету измјена закона о платама.

Решићева је истакла да је плата полицајца у Српској већа него у Србији. Она је нагласила да је опозиција током јучерашње расправе о економским реформама тврдила да у Српској има превише буџетских корисника, да их треба отпуштати, да треба смањивати плате и уједначити права радника.

У Народној скупштини дата је петнаестоминутна пауза након које ће се посланици изјашњавати о апсолвираним тачкама.

00.00 Министар финансија РС Зоран Тегелтија истакао је да је опредјељење Владе фискална консолидација и да се корекција минулог рада не ради због недостатка новца у Српској.

"Ово сам покушао да кажем када сам образлагао Приједлог буџета за наредну годну. Наше опредјељење јесте фискална консолидација у којој људи неће бити отпуштани са радних мјеста, нећемо дирати оквир плата, али ни запошљавати у јавном сектору. На тај начин ћемо имати потребну равнотежу", рекао је Тегелтија. Он је у расправи о сету измјена закона о платама подсјетио да је у БиХ несклад личних примања и бруто домаћег производа.

"То није случај када говоримо о пензијама. Република Српка нема проблем нити са исплатом пензија и када би их повисили пет до шест одсто биле би у оквиру БДП-а", рекао је Тегелтија. Он је напоменуо да се у наредној години у Републици Српској могу надомјестити средства за плате.

"Сигурно је да Влада Републике Српске неће потписивати отказе, јер би то било најгоре рјешење. Новац из буџета Српске потребно је усмјерити у развојне пројекте", закључио је Тегелтија.

23.05 Предсједник Владе РС Жељка Цвијановић рекла је  да су плате у Српској мале и да треба да се повећавају и у привреди и у јавном сектору, али да се мора изнаћи реалан начин за то. Она је истакла да су плате буџетских корисника у Српској веће од плата у регији, чак и до 300 КМ.

Цвијановићева је рекла да ММФ није натјерао Владу на корекцију минулог рада, већ да је то најављено још прошле године Законом о раду. Цвијановићева је истакла да није тачно и да је Влада прошле године под притиском ММФ-а донијела Закон о раду, јер је овај акт био помињан у програму рада Народне скупштине и годинама раније.

"Наше рјешење је боље и од Федерације БиХ, Србије и других, јер та рјешења подразумијевају плаћање минулог рада само код посљедњег послодавца", рекла је Цвијановићева током расправе о сету измјена закона о платама.

Она је поновила да је Влада дала бољу понуду синдикату када је ријеч о корекцији минулог рада, као и о другим ставкама које би биле компензирајућег карактера. Цвијановићева је навела да је био понуђен минули рад од 0,3 одсто до 25 година радног стажа и 0,4 одсто након 25 година, али са обрачуном од почетка стажа.

Она је навела да ће од 16. јануара ресорни министри заједно са гранским синдикатима разговарати о законима о платама и о могућностима прављења уштеда на основу којих би се конципирала адекватна плата. Она је додала да не спори права радницима када је ријеч о накнадама, али да није прави потез да се то рјешава тужбама, већ да се сачека јер ће то право сигурно доћи на исплату. Нагласила је да је важно обезбиједити униформу и опрему за полицију да би могла адекватно да обавља свој посао.

"Изашли смо из забране међународне заједнице да на десет полицајаца иде једна пушка и почели смо да опремамо наш МУП. Близу 30 милиона КМ ће бити уложено у област безбједности или само ствари које се тичу рада припадника МУП-а током сљедеће године", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да ће се радити и на стварању услова да буде већи број запослених припадника МУП-а, те опремању најмодернијег центра за обуку у Залужанима за шта ће бити утрошено 6,6 милиона КМ. Цвијановићева је истакла и да је за нова запошљавања планирано 44 милиона КМ.

Посланици опозиције тврде да наведене акте не подржава нико осим владајуће већине, да њиховим усвајањем не може бити уштеда, те да их је потребно повући из скупштинске процедуре.

21.08 Приједлозима закона о измјенама и допунама закона о платама предвиђено је да се основна плата увећава за сваку навршену годину радног стажа за 0,3 одсто до навршених 25 година, а више од навршених 25 година, свака наредна година за 0,5 одсто.

Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић истакла је да су наведене одредбе дефинисане у приједлозима закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у органима управе РС, о измјенама и допунама Закона о платама запослених у области просвјете и културе, те о измјенама и допунама Закона о платама запослених у институцијама републичког правосуђа.

Те одредбе су дефинисане и у приједлозима закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова РС, о измјени и допуни Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства РС, те о измјенама и допунама Закона о платама запослених у јавним службама Српске, рекла је Решићева, образлажући навдене документе. Наведене акте Народна скупштина Републике Српске разматра по хитном поступку и обједињено.

20.45 НСРС размотрила је Приједлог закона о извршењу буџета Републике Српске за 2017. годину. Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да је овим приједлогом дефинисано да се укупни издаци буџетских корисника, укључујући издатке за отплату дуга, распоређују по буџетским корисницима у складу са одлуком о усвајању буџета Републике Српске за 2017. годину.

Он је додао да се прописује начин извршења буџета који се доноси за период од једне фискалне године и важи за ту фискалну годину.

Тегелтија је навео да се овим актом прописује начин коришћења прихода буџетских корисника и властитих прихода појединих буџетских корисника, те је уређено који приходи се наплаћују и распоређују преко система Јединственог рачуна трезора.

Он је рекао да Министарство финансија управља и контролише прилив и одлив новчаних средстава према усвојеном буџету, те начин коришћења средстава за набавку нефинансијске имовине, као и начин коришћења средстава за субвенције и грантове. Доношење овог закона има за циљ да се утврде права и обавезе органа у извршењу буџета Републике Српске за 2017. годину, као и начин расподјеле средстава на кориснике.

С обзиром на то да се Приједлог буџета Републике Српске за 2017. годину доставља у процедуру по хитном поступку, неопходно је и овај закон донијети по хитном поступку, јер се њиме уређује начин извршења буџета.

Приједлог буџета и овај закон чине једну неодвојиву правну цјелину.

20.15 У НСРС се разматра Приједлог закона о извршењу Буџета Републике Српске за 2017. годину - по хитном поступку

20.10 Министар финансија Зоран Тегелтија у завршним ријечима о Приједлогу буџета за 2017. годину, истакао је да је на буџет уложено педесет амандмана. Коментаришући опаске опозиције која је замјерила хитност у поступку рекао је да су све процедуре испоштоване. Одговарајући на питање о средствима за борачке категорије, Тегелтија је рекао да је Влада имала састанак са свим борачким удружењима и да нико од њих није тражио повећање ставке у буџету, јер, како каже, разумију каква је ситуација.

Такође, министар финансија одговорио је опозицији - пензије се неће исплаћивати из кредита. Радикални резови које неки прижељкују нама нису потребни, додао је Тегелтија у завршној ријечи. 

На Приједлог буџета Републике Српске, који за наредну годину износи 3,2 милијарде КМ, посланици владајуће већине и опозиције уложили су више од 40 амандмана.

19.10 Предсједник Владе РС Жељка Цвијановић рекла је да Приједлог Буџета Српске за наредну годину није расипнички и позвала опозицију да не обмањује јавност причама да је планиран луксуз и набавка аутомобила.

"Лично користим аутомобил који су користили и један или два премијера прије мене. Исто је и са појединим министрима. Влада је донијела закључак да ће се постепено ићи у замјену аутомобила", рекла је Цвијанoвићева. Она је рекла да нису тачне ни тврдње да ће бити набављен хеликоптер који ће служити "возикању", већ да је ријеч о вишенамјенском хеликоптеру који ће моћи да прими око 20 људи.

"То значи да ће моћи да се брзо транспортују припадници МУП-а у случају неке ситуације или већи број повријеђених у некој несрећи, а са њима и више здравствених радника. Хеликоптер ће имати пратећу опрему за гашење пожара и другу опрему која треба да санира одређену ситуацију или спријечи неку већу несрећу", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да опозиција константно напада институције Републике Српске зато што персонално политички не воли оне који су у тим институцијама, а штите институције ФБиХ и БиХ. Она је нагласила да опозиција показује лажну бригу за буџетске кориснике, јер константно говоре да је превише људи запослено у администрацији.

Цвијановић је додала и да лажну бригу за пољопривреднике показују они који су у вријеме њихове власти издвајали још мање средстава за подстицаје.

18.20 Посланик ДНС-а Славко Глигорић вјерује да ће Српска у наредној години успјети да одржи буџетску стабилност, што је видљиво из Приједлога буџета Српске за наредну годину.
"Свима нама за одређене потребе требало би више новца и зато разумијем захтјеве свих категорија у нашем друштву. Суштина пуњења буџета јесте у пореској дисциплини и спровођењу пројеката који су у овом времену оствариви и исплативи", рекао је Глигорић у расправи о Приједлогу буџета Српске за наредну годину. Он сматра да не би требало радницима умањивати плате, него функционерима у Српској.

Посланик СДС-а Новак Мотика сматра да би у буџету Републике Српске за наредну годину требало бити обезбијеђено више средстава за пољопривреду, јер предвиђених 60 милиона КМ није довољно за њен развој. Мотика сматра да би требало и редово исплаћивати подстицаје пољопривредним произвођачима.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало поновио је да овај документ није требало у скупштинску расправу да буде упућен по хитној процедури.

"Приједлог буџета је лош и амандмаши га не могу побољшати. У РС је изузетно тешка економска ситуација и било је неопходно већину средстава пласирати у привреду, а не јавни сектор", рекао је Брчкало. Приједлог буџета Републике Српске за наредну годину износи 3,2 милијарде КМ.

17.10 Сједница НСРС настављена је вечерас након редовне паузе расправом о Приједлогу Буџета Српске за наредну годину. Приједлог Буџета за наредну годину пројектован је на 3,2 милијарде КМ.

По хитном поступку биће разматран и Приједлог закона о извршењу Буџета Републике Српске за 2017. годину, те сет закона о платама.  Између осталог, биће разматран и Приједлог закона о банкама Републике Српске.

15.20 Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да Влада РС Приједлогом буџета Српске за нередну годину жели да казни грађане који су јој дали повјерење.

Бореновић је рекао да пред локалне изборе није било приче о смањењу плата, подстицаја и укидању одређених привилегија, те да је "владајућа коалиција преварила грађане Републике Српске". Бореновић је рекао да Министарство за економске односе и регионалну сарадњу годинама не доставља одговоре на питање у вези са око четири милиона КМ годишњег издвајања за стручне услуге, те да ће одговор тражити судским путем.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица рекао је да ће и ова странка амандмански дјеловати у циљу поштовања законске обавезе за субвенције у пољопривреди, а којом је дефинисано издвајање од шест одсто изворних прихода. Он је најавио да ће бити затражена уставност и законитост закона који се односе на субвенције у пољопривреди, буџетски систем и фискалну одговорност, те поновио да ће поднијети прекршајне пријаве за одговорне.

14.30... Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић рекао је да ће владајућа већина поднијети више амандмана на Приједлог буџета Српске за наредну годину, који ће се односити и на обезбјеђивање 4,5 милиона КМ за набавку униформи Полицији Српске.

Коментаришући тврдње опозиције да су документи које разматра Народна скупштина списак жеља Међународног монетарног фонда, Вишковић је рекао да не види разлог зашто неке препоруке ове институције не би уважила Српска. Он вјерује да ће у Српској бити бољи стандард грађана за пет година уколико буду спроведене визије Владе Српске.

Посланик СДС-а Миладин Станић рекао је да у Српској мора бити побољшана наплата пореза.

"Влада РС је неодговорна, јер је наплативост пореза лоша. Жалосно је што нема никакве контроле у овој области, јер би Српска побошањем наплате пореза могла ријешити дио економских проблема", сматра Станић.

Посланик ДНС-а Душко Ивић навео је да је основни задатак Владе Српске утврђивање буџета да би могли бити задовољени интереси грађана и квалитетно функционисати укупни систем.

12.00... Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да се за борачке категорије сваке године издваја 225 милиона КМ. "Од 2006. до 2015. године за борачке категорије издвојено је 1,5 милијарди КМ", навео је Савановић.

Он је рекао да у Српској има 210.600 категорисаних бораца, од којих је прве и друге категорије 133.388 бораца. Савановић је истакао да Влада има велики сензибилитет према стамбеном збрињавању борачких категорија, односно да је збринуто више од осам хиљада корисника и изграђено више од три хиљаде станова.

Посланик ПДП-а Зоран Пологош рекао је да није задовољан издвајањима за запошљавање борачких категорија, јер је то најважније питање којем би требало посветити пажњу кроз буџет, али и примјену закона

11.28... Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да није могуће у цијелости примјенити Закон о фискалној одговорности док не буде изабран Фискални савјет.
"Јасно смо рекли да ћемо Закон о фискалној одговорности моћи да имплементирамо тек 2017. године зато што нисмо успјели да изаберемо Фискални савјет, јер се нису појавили кандидати који испуњавају услове", рекао је Тегелтија у Народној скупштини, након паузе коју је затражио шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица.Он је додао да ће, након избора Фискалног савјета, Влада Републике Српске подносити све документе на оцјену овом савјету.

"Изјаву о фискалној одговорности подносе локалне заједнице, буџетски фондови, министри, односно буџетски корисници унутар Владе, уколико било које промјене врше унутар буџетске позиције током године", рекао је Тегелтија током расправе о Приједлогу буџета Српске за наредну годину.

10.55... Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић затражила је данас од посланика у Народној скупштини да не умање плате радника који се финансирају из буџета, јер би предложеним начином обрачуна минулог радног стажа биле ниже од 30 до 70 КМ.
"Плате које сада имају ови радници не могу подмирити потрошачки корпу. Примјера ради, радник запослен у управи са средњом стручном спремом добије плату од 530 КМ у коју је урачунат топли оброк од 137 КМ и дванаестина регреса", рекла је Мишићева у обраћању у НСРС, која по хитном поступку разматра Приједлог буџета Српске за наредну годину.

Она је навела да раднику са високом стручном спремом плата са топлим оброком и регресом износи 1.300 КМ.

"Када одбијемо топли одброк, има плату од 1.130 КМ, док неквалификовани радник има плату од 400 КМ. Када се умањи за наведене додатке, има плату од 230 КМ, односно мању од најниже Српској", додала је Мишићева. Она је напоменула да је плата полицајца 800 КМ, а када му се одбије топли оброк и накнада за посебне услове рада, онда је то 423 КМ.

10.42... Шеф Клуба СДС-а Вукота Говедарица рекао је да Влада Српске годинама предлаже Народној скупштини важне документе не поштујући законске процедуре, односно да буџет буде у нацрту 15. новембра. Говедарица сматра да није адекватан изговор да није било могуће испоштовати законске процедуре због разговора са социјалним партнерима и Међународним монетарним фондом.

Током расправе о Приједлогу буџета Српске за 2017. годину по хитном поступку, Говедарица је најавио да ће опозиција покренути прекршајне пријаве због непоштовања закона. Осим Приједлога буџета Републике Српске за 2017. годину, на сједници ће бити разматрани и Приједлог закона о извршењу Буџета Републике Српске за 2017. годину, сет измјена и допуна закона о платама, те Приједлог закона о банкама Републике Српске, све по хитном поступку.

Посланици су размотрили јуче Приједлог Програма економских реформи Републике Српске за период 2017-2019. године.