latinica  ћирилица
23/12/2016 |  19:06 ⇒ 24/12/2016 | 11:23 | Аутор: РТРС

Дипломатија на сарајевски начин – премијеру Пакистана БиХ приказали као земљу Бошњака (ВИДЕО)

Посјета премијера Пакистана Наваза Шарифа Сарајеву можда би остала непријемећена у Републици Српској да предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић није искористио прилику да госту Босну и Херцеговину представи као земљу Бошњака, тако што га је одвео у џамију, Гази Хусрев бегову библиотеку и на гроб Алије Изетбеговића. Чак је за вријеме посјете била склоњена божићна јелка из хола зграде ПС БиХ.
Сарајево: Кршење протокола - Фото: РТРС
Сарајево: Кршење протоколаФото: РТРС

Предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома ПС БиХ Душанка Мајкић каже да то није начин на који се представља мултиетничка земља каква је БиХ, док шеф бх. дипломатије Игор Црнадак сматра да од посјете пакистанског премијера не треба правити дипломатски проблем. 

Тком службене посјете БиХ пакистански премијер је са домаћином Денисом Звиздићем обишао Бегову џамију али ниједну другу богомољу у Сарајеву.

Одвео је Звиздић госта и у Вијећницу гдје на улазу и даље стоји срамни натпис који вријеђа Србе. Обојица су се поклонили на гробу Алије Изетбеговића, обилазак изложбе о Сребреници ваљда ће пакистанском премијеру помоћи да стекне „праву“ слику о БиХ.

- Он је дошао у посјету Бошњацима а Бошњаци стварају илузију о БиХ као земљи Бошњака пред њиховим пријатељима из арапског свијета. Није то начин на који се представља једна мултиетничка земља али то нама потврђује да БиХ оваква каква је, не може бити, нити потрајати, каже Душанка Мајкић, предсједавајућа Комисије за спољне послове Представнуичког дома ПС БиХ.

Шеф бх. дипломатије не види проблем у томе што је пакистански премијер посјетио само муслиманску богомољу јер и сам користи путовања да обиђе православне цркве. Заборавља да је гост из Пакистана у Беговој џамији и на Алијином гробу био у пратњи предсједавајућег Савјета министара што посјети даје службени а не приватни карактер.

- Недавно сам био у Берлину, дружио се са нашим људима и посјетио цркву. Мислим да од тога не треба правити неки дипломатски проблем, истиче министар спољних послова БиХ, Игор Црнадак.

Проблем је, и то велики, што је током посјете премијера Нарваза Шарифа било склоњено божићно дрво из хола ПС БиХ. Тек на интрервенцију запослених Срба и Хрвата враћено је, али када је пакистанска делегација напустила скупштину.

- То је потез који шаље веома ружну поруку. Не разумијем зашто се то догаша јер сам увјерен да се и сам пакистански премијер не би с тим сложио, наводи Бариша Чолак, потпредсједник Дома народа ПС БиХ.

Умјесто одговора на питања да ли је протокол посјете премијера Пакистана у духу мултиетничке БиХ, из Кабинета предсједавајућег Дениса Звиздића су нас упутили на Генерални секретаријат који је прећутао наш захтјев.