latinica  ћирилица
27/12/2016 |  20:09 ⇒ 28/12/2016 | 14:13 | Аутор: РТРС

На донаторској вечери "С љубављу храбрим срцима" прикупљено 1.241,088 КМ (ФОТО/ВИДЕО)

На донаторској вечери кабинета предсједника Републике Српске под називом "С љубављу храбрим срцима", а у циљу изградње Центра за превенцију развојних тешкоћа за мајку и дијете у Бањалуци прикупљено је 1.241.088 КМ.
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

За реализацију ове изнимно значајне и хумане приче Кабинет предсједника Српске Милорада Додика издвојио је 700,000 КМ, док од стране осталих донатора и спонзора прикупљено је 541,088 КМ.

Према статистичким подацима компаније М: тел Бањалука људи хуманог срца су преко 70.000 пута окренули 1412, али коначни подаци о прикупљеним средствима путем услуге хуманитарног телефона биће престављеним 10.јануара 2017. године
За изградњу Центра потребно је 1.300.000 КМ, а додатна средства потребна су за опремање и регистрацију.

Предсједник Српске Милорад Додик, изразио је задовољство што је протеклих седам година у оквиру оваквих акција прикупљено око пет милиона марака, на првом мјесту за помоћ дјеци.

22.50... На хуманитарни број 1412 до овог тренутка упућено је 68.400 позива за прикупљање средстава за изградњу Центра за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете".

22.10... На хуманитарни број 1412 пристигло је 62.088 позива за изградњу Центра за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете" у Бањалуци.

Министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић сматра да би овај центар требало да буде јединствена адреса на коју ће се јављати родитељи дјеце са потешкоћама у развоју и гдје ће добити савјете и помоћ стручњака. Истакао је да је за развој овог центра потребно ангажовати све стручњаке, нарочито из области медицине, социјалне заштите, дефектологије и других.

Он је напоменуо да је рано дјетињство најкритичнији период у развоју дјетета, када му је потребно посветити највише пажње.

Мајка дјечака са развојним потешкоћама Љиљана Ђукић захвалила је свима који учествују у акцији "С љубављу храбрим срцима", која је окупила велики број хуманих људи.

- Мом Петру, који данас слави шести рођендан, није могао стићи љепши поклон од овог - поручила је Ђукићева.

Донаторско вече

22.00... На број 1412 до овог термина стигло је 60.458 позива хуманих људи који желе да помогну изградњу Центра "За мајку и дијете" 

На концерту на Донаторској вечери на Тргу Републике наступили су Лексингтон бенд, Драгана Мирковић, Жељко Јоксимовић, Бора Чорба, група Милиграм.

Жељко Јоксимовић рекао је да хуманитарне акције, попут седме донаторске вечери "С љубављу храбрим срцима" за изградњу Центра "За мајку и дијете" буде бројне емоција код људи који имају велико срце. Он је изразио задовољство што може да помогне и савјетовао другима да покушају да у себи пробуде тај осјећај.

- С обзиром на то колико нас негативних ствари окружује, ово је искра у мору свега тога. Мислим да оваква хуманитарна догађања враћају вјеру у људе, у присутност морала и да имамо срце - рекао је Јоксимовић.

Пјевачица Драгана Мирковић изразила је задовољство што је дио ове хуманитарне акције. Навела је да свака прича о проблемима дјеце код ње изазива тугу, бригу и жељу да помогне.

Фронтмен групе Рибља чорба Бора Ђорђевић изразио је увјерење да ће вечерашња хуманитарна акција бити веома успјешна и да ће бити прикупљено довољно средстава за изградњу Центра за превенцију развојних тешкоћа у Бањалуци. Навео је да је задовољан што већ други пут учествује у хуманитарној акцији чији је покровитељ предсједник Српске.

21.45... На хуманитарни број 1412 до овог тренутка упућено је 53.133 позива за прикупљање средстава за изградњу Центра за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете".

Донаторско вече

21.30... На хуманитарни број 1412 до овог тренутка упућено је 45.921 позива за прикупљање средстава за изградњу Центра за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете".

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Влада издвојила 50.000 КМ за изградњу Центра у оквиру седме донаторске вечери "С љубављу храбрим срцима". Навела је да је сигурна да ће Центар бити изграђен, те да је важно да за то постоји институционална иницијатива предсједника Додика који највише учествује у помоћи.

Цвијановићева је нагласила да је друга важна димензија је да је то институционална иницијатива која покреће све грађане Српске да се солидаришу и у томе учествују, и додала, да се то може осјетити и приликом јављања на хуманитарни телефон 1412.

- Важно је да покажемо добро лице и солидарност и да смо на располагању људима којима су потребе такве да им је потребна помоћ. Добро је да у друштву градимо овакав приступ и принцип да смо сви једнаки - рекла је премијерка.

21.15... На хуманитарни број 1412 упућено је 42.196 позива за прикупљање средстава за изградњу Центра.

Донаторско вече

21.10... Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић позвао је вечерас све хумане људе да се одазову акцији "С љубављу храбрим срцима", јер је посвећена дјеци и њиховим породицама који воде велику, хуману борбу у којој им је потребна подршка шире друштвене заједнице.
Он је истакао да је град учествовао у великом броју хуманитарних акција, нарочито када је ријеч о дјеци.

"У овом случају, најмање што смо могли да урадимо јесте да обезбиједимо локацију за изградњу Центра за превенцију развојних тешкоћа `За мајку и дијете` на Кочићевом вијенцу", рекао је Радојичић.

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић позвао је све грађане Републике Српске да се одазову хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" да би се обезбиједило што више новца и створили што бољи услови за раст и развој малишана којима је помоћ неопходна.

21.00... На хуманитарни број 1412 упућено је 33.139 позива за прикупљање средстава за изградњу Центра.

Бројне Бањалучане и посјетиоце из читаве Српске на Тргу Републике на хуманитарном концерту својим хитовима забављају Никола Роквић, Лукијан Ивановић и Жељко Васић.

Лукијан Ивановић

20.50... На хуманитарни број 1412 пристигло је 19.603 позива за прикупљање средстава за изградњу Центра "За мајку и дијете".

Предсједница Центра за едукацију "Твоја ријеч" Оливера Ратковић је рекла је да говори у име свих мајки које воде исте или сличне битке. Он је истакла да када говори овој дјеци да не каже дјеца са посебним потребама јер они имају потребу да уче, да се играју, да буду вољени. Они су заправо јединствени, нагласила је Ратковићева. Позвала је људе добре воље да истински испоштују ову акцију и отворе своје срце.

20.40... Предсједник НСРС Недељко Чубриловић рекао је не сумња у успјешност вечерашње хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима" и у то да ће људи помоћи да буде изграђен Центар за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете" у Бањалуци. Чубриловић је навео да је одзив званичника и грађана на позиве и раније био задивљујући, с обзиром на услове и стање у којима се налази данашње друштво.

- Нама солидарности никада није недостајало и вјерујем да ће бити тако и овај пут - рекао је Чубриловић.

20.30... На хуманитарни број 1412 пристигло је 16.610 позива за изградњу Центра "За мајку и дијете".

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отварајући седмо донаторско вече рекао је да је као предсједник задовољан чињеницом да је у оквиру оваквих акција прикупљено пет милиона марака како би помогли дјеци купујући разну опрему и градећи објекте гдје би они могли да бораве.

Поручио је да ће Српска и њени грађани током вечерашње акције "С љубављу храбрим срцима" показати своје право лице хуманости и доброте. Истакао је да су грађани то своје право лице показали годинама уназад, тако што су били солидарни са другима и помогли им у тренутку када им је помоћ била потребна.

Милорад Додик, предсједник Српске

- Вриједније од новца што смо скупили је што смо научили о њима и спознали њихове тешкоће и како живот одједном може да постане тежак - истакао је Додик.

Он је напоменуо да не смијемо да изгубимо ту димензију и морамо да останемо хумани. Изразио је захвалност свима који су вечерас издвојили вријеме да буду хумани, те позвао све да наставе помагати свима, без обзира на нацију и вјеру.

20.15... На хуманитарни број 1412 до 20.15 часова грађани Српске упутили су 7.688 позива за прикупљање средстава за изградњу Центра за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете".

...........

За изградњу Центра потребно је 1.300.000 КМ, а додатна средства потребна су за опремање и регистрацију.

Из Кабинета предсједника биће уплаћено 700.000 КМ намијењених за изградњу Центра, а потребно је још 600.000, колико се очекује да буде прикупљено вечерас.

Град Бањалука обезбиједио је земљиште за изградњу на Кочићевом вијенцу.

Донаторско вече одржано се у Административном центру Владе Републике Српске.

Истовремено, на Тргу Републике, односно на платоу испред зграде РТРС-а, одржан је хуманитарни концерт на којем су наступили домаћи и регионални музички извођачи- Жељко Јоксимовић, Лексингтон бенд, Лукијан Ивановић, Милиграм, Рибља чорба, Жељко Васић, Никола Роквић и Драгана Мирковић.

Чланови музичке групе "Милиграм" рекли су прије концерта да ће у Бањалуци дати све од себе да успије седмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима", чији је приход намијењен изградњи Центра за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете". Они су поручили да би требало помоћи онима којима је то најпотребније.

Пјевач Никола Роквић изразио је задовољство што први пут учествује у овој акцији и пожелио да сличних донаторских вечери буде више јер постоји много дјеце којој би требало помоћи.

Жељама да акција успије придружио се и музичар Жељко Васић.

Глумац Енис Бешлагић рекао је у Бањалуци, гдје се одржава седмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" чији је приход намијењен за изградњу Центра за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете", да се у свима крије добро које само треба испровоцирати, имати храбрости показати га.
Ненад Јанковић, алијас доктор Неле Карајлић, рекао је да се радо одазива оваквим акцијама јер је то минимум који јавне личности могу учинити за дјецу са тешкоћама у развоју.

Глумац Ненад Окановић рекао је да му је у Бањалуци увијек лијепо и позвао грађане да  хуманитарну акцију.

Позивом на број 1412 поздравимо ову акцију и пружимо помоћ.

На донаторској вечери, одржаној прошле године под покровитељством предсједника Српске Милорада Додика, прикупљено је 820.000 КМ за дјецу са ријетким генетским обољењима.

"С љубављу храбрим срцима" - донаторско вече
Фото: РТРС

"С љубављу храбрим срцима" - донаторско вече
Фото: РТРС

"С љубављу храбрим срцима" - донаторско вече
Фото: РТРС

"С љубављу храбрим срцима" - донаторско вече
Фото: РТРС

"С љубављу храбрим срцима" - донаторско вече
Фото: РТРС

"С љубављу храбрим срцима" - донаторско вече
Фото: РТРС

"С љубављу храбрим срцима" - донаторско вече
Фото: РТРС

"С љубављу храбрим срцима" - донаторско вече
Фото: РТРС

"С љубављу храбрим срцима" - донаторско вече
Фото: РТРС

"С љубављу храбрим срцима" - донаторско вече
Фото: РТРС

"С љубављу храбрим срцима" - донаторско вече
Фото: РТРС

"С љубављу храбрим срцима" - донаторско вече
Фото: РТРС