latinica  ћирилица
28/12/2016 |  16:55 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Додик о изјавама Изетбеговића: Шта је ту ново? (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик коментаришући изјаве Бакира Изетбеговића рекао је да такве изјаве нису никаква новост.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Непрепознатљиво је шта Изетбеговић говори као бошњачки члан Предсједништва, а шта говори као предсједник СДА, каже предсједник Српске, и додаје, да Изетбеговић није ни изабран у име Српске, нити представља њен легитимитет.

- Ако Изетбеговић хоће стабилизацију односа онда мора да схвати да морамо да се поштујемо - рекао је Додик.

Српска није по мјери Изетбеговића, као што то није био ни 9. јануар, каже Додик, и додаје, да је Изетбеговић фактор многих неуспјеха у БиХ.

- Изетбеговић је одабрао да му партнер из Српске на нивоу БиХ буде мањинска опозиција која је поражена и на општим и на локалним изборима - рекао је Додик, и додао, да Изетбеговићеви ставови у Српској служе за забаву.

Додик истиче да је СДА под вођстом Изетбеговића постала губитничка.

- Изгубили су директну Ердоганову подршку, а због директног мијешања у изборни процес у САД и подршке Клинтоновој изгубили су поршку и са друге стране - рекао је предсједник Српске.

Додаје да је СДА изгубила изборе у ФБиХ и Републици Српској, укључујући и Сребреницу.

- Снага СДА је драматично опала, изгубили су и четири посланика у Парламентарној скупштини БиХ, док се Изетбеговић успио посвађати и са Хрватском и са Србијом. Он је најбоља фигура за разбијање БиХ - каже Додик.

Он је подсјетио да је Изетбеговић прије неколико мјесеци или годину дана упутио поздрав Муслиманској браћи из Египта, иако су они на другој страни закона у многим земљама.

Додик је рекао да је Изетбеговић својим нечињењем директни покровитељ очувања радикалних елемента у БиХ, те да то не би могао да нема око себе екипу истомишљеника.

Коментаришући то што му је бивши предсједник СДС-а Младен Босић уплатио досуђених 6.000 КМ на име казне због клевете, Додик је рекао да ће тај новац најприје ставити у банку на штедњу са каматом, а да ће на прољеће од тог новца направити забаву за грађане.

"На почетку Господске улице /у Бањалуци/ организоваћемо неколико локалних оркестара, обезбиједити нешто пића и хране да би свакоме ко жели да буде дио те феште било лијепо", рекао је Додик и подсјетио да му је Босић јуче на рачун уплатио 6.000 КМ.

Он је додао да је то најбољи начин да скрене пажњу јавности на лажи које је Босић износио, између осталог, и посредством медија, те позвао све заинтересоване на забаву о чијем ће термину јавност бити благовремено обавијештена.

Говорећи о години на измаку, Додик каже да је Српска успјела да сачува институцијалну и економску стабилност.

- Српска биљежи раст домаћег бруто производа, раст на пољу индустријске производње, као и смањење незапослености - рекао је предсједник Српске.

Додик је рекао је да ће Српска у наредном периоду бити важан фактор у региону и да је за пет година види као моћну, јаку, демократску и самосталну.

Навео је да ће 9. јануара на прославу Дана Републике у Бањалуку доћи неко из највишег руководства Србије.

- Србија је озбиљна земља и ријетко кад се деси да на једном мјесту буду и предсједник и премијер. То сте могли да видите и тако ће бити и ове године - рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да је испоштовао сву процедуру за добијање америчке визе и да не види разлог да његов захтјев буде одбијен.

- Отишао сам у Амбасаду САД у Сарајеву веома невољно. Био сам на територији САД пошто је амбасада екстериторијална, а да би доспио тамо прошао сам кроз ФБиХ. Нисам ишао у Федерацију него сам ишао у америчку амабасаду. Поднио сам формални захтјев, на њима је да о томе одлуче, ја само чекам да одговоре - рекао је Додик, истичући да га не би изненадило и да не добије визу.

Навео је да ће, ако добије визу, ићи у САД да присуствује полагању заклетве новоименованог предсједника Доналда Трампа и инаугуративном балу. Рекао је и да не жели да изазива нове спекулације у вези са добијањем визе и одласком у САД.