latinica  ћирилица
29/12/2016 |  19:02 ⇒ 30/12/2016 | 11:25 | Аутор: РТРС

Како је ОБА прогласила Србију непријатељском земљом? РТРС у посједу тајног документа (ВИДЕО, ФОТО)

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ према високим функционерима Србије проводи акцију "Ушће", која између осталог, подразумијева њихово прислушкивање и праћење. У посједу РТРС-а је налог који је издала ОБА, а који се проводи већ готово пола године.
ОБА наложила прислушкивање - Фото: РТРС
ОБА наложила прислушкивањеФото: РТРС

О свему се огласио и државни врх Србије. Знају за акцију, а то што ради обавјештајна служба у БиХ сматрају непрофесионалним. Ко је издао налог и ко је у свему учествовао, могло би се сазнати тек кад надлежни за рад те агенције, добро претресу документ који је процурио у јавност. 

ОБА је наложила да се проведе обавјештајни продор према Србији, и то, како у документу наводе, због сазнања да је Србија то исто радила према БиХ. На терену се користе методе прислушкивања, праћења и друге обавјештајно-безбједносне мјере, а судећи према датуму издавања документа, на томе се ради већ пола године.
Премијер Србије Александар Вучић каже да сазнања оперативно безбједносне природе не жели да износи у јавности.

- Морате да имате у виду да Србија није обавештајно слабија од било кога у региону, истиче Вучић.

Из безбједносног сектора Србије потврђују да знају за те активности и да ће предузети све да заштите државне функционере. О свему се огласио и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

- Добили смо одређене информације из безбједносних служби да је било таквих покушаја и да су вјероватно на територији БиХ неки од наших функционера били под мјерама надзора. То наравно не говори у прилог доброј сарадњи, истиче Стефановић.

Тајни документ

Највиши функционери Српске и српски представници у институцијама БиХ, прије девет дана обавијештени су из Народне скупштине да се ОБА према Србији понаша као према непријатељској земљи. Такође, у упозорењу које су добили наводи се да ОБА није навела ниједан документ који би потврдио да је Србија према БиХ проводила “офанзивни обавјештајни наступ”, како стоји у налогу ОБА-е. Комисија за надзор над радом те Агенције, састаће се чим долазак потврде сви њени чланови, каже предсједавајући, Никола Шпирић.

- Тај документ кад сам добио сам прослиједио Комисији и сви чланови ће се упознати с тим документом и утврдити да ли постоји аутентичност, садржај документа, а с обзиром да се ради о повјерљивим стварима, мислим да јавност треба да добије правовремену информацију када ми кроз тај документ у Комисији прођемо, напомиње Шпирић.

У Савјету министара о томе још нису расправљали. Треба утврдити да ли је документ који се у медијима појавио фалсификат или је ријеч о стварној акцији ОБЕ, каже копредсједавајући Представничког дома Парламента БиХ, Младен Босић.

- Могу само рећи да било какве агресивне активности обавјештајног или било обавјештајног или било којег другог карактера према Србији, по мени су незамисливе јер то није непријатељска земља, нагласио је Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ.

Тајни документ

У Парламенту Српске, одмах су се састали о овом питању. Ипак, у Одбору за безбједност, кажу да очекују да се о свему изјасни Комисија на нивоу БиХ. И у МУП-у Српске су о свему овоме обавијештени, али потврђују да немају надлежности.

- Није наша надлежност да се бавимо радом ОБА, зато не можемо коментарисати, поручио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Из безбједносних служби Србије, за медије су рекли и то да је понашање БиХ непрофесионално, али и апсурдно јер у свему, како се наоди, учествују и поједини Срби, који су врло посвећени обављању ових непрофесионалних задатака, базираних на политичким и националним мотивима.