latinica  ћирилица
03/01/2017 |  13:40 ⇒ 04/01/2017 | 10:29 | Аутор: РТРС

Стевандић: Неко мора одговарати због прислушкивања званичника Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Неко ће морати да одговара због афере Ушће. Порука је потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића. Након што смо прошле седмице објавили налог ОБЕ о прислушкивању функционера Србије, и Стевандић је открио да има иста сазнања, о којима је обавијестио политички врх Српске.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Потребно је, каже, да се утврди да ли је ријеч о злоупотреби, и да се санкционише и спријечи ескалација негативних односа са Србијом или неким другим државама, са несагледивим унутрашњим посљедицама.

Стевандић је рекао да је овај документ у његов кабинет стигао 16. децембра, а да га је он отворио и прочитао 19. Након тога, одмах га је, каже, прослиједио највишим званичницима РС – предсједнику, премијерки, министру унутрашњих послова, предсједнику НС и предсједнику скупштинског Одбора за безбједност, али и српским представницима у заједничким институцијама – Предсједништву БиХ и Парламентарној скупштини БиХ.

Упозорен је, каже, да се у БиХ већ дуже вријеме креирају непријатељски став и поступање према Србији и Републици Српској у третману изабраних представника власти, али и сарадњи у привредном, културном и политичком смислу и да је под оперативном обрадом сваки функционер, привредник или политичар из Србије и Републике Српске.

Стевандић је рекао да је садржај документа, који је примио под ознаком тајно, врло забрињавајући, али да реаговања која су услиједила, посебно од представника Српске у заједничким институцијама, нису била адекватна.

- Изађе господин Босић и каже видјећемо да ли је тај документ тачан. А он сазива орган који је изабрао и ОБУ и ОСУ и СИПУ. Ко ће провјерити, хоћете ли ви новинари? Или г. Црнадак каже – није то добра порука. Ставиш на дневни ред Савјета министара документ и видиш ко је одговоран, истиче Стевандић.

Регаовао је једино Одбор за безбједност Народне скупштине РС, који је тим поводом одржао сједницу. Стевандић сматра да се документ мора анализирати и на сједницама Народне скупштине и Владе Републике Српске, али и да неко из ОБЕ треба да сноси одговорност: "Треба на дневном реду да буду смјене у ОБИ. Те службе треба да се баве заштитом грађана и приватности, а не изазивањем сукоба и прављењем непријатеља. Поготово не политичком злоупотребом, што је овдје апсолутно јасно."

 

Да су, у овом случају, заказали српски представници у заједничким институцијама, сматра и аналитичар Драгомир Анђелковић, истакавши да су српски кадрови били чак и умијешани у ову аферу.

- Ако је неко на челу безбједносних структура БиХ, а оне дјелују против Србије, самим тим он је одговоран. Немогуће је да човјек који предводи безбједносни сектор, односно министар, не зна шта се ради испод њега. А ако стварно не зна, онда је вријеме да поднесе оставку, наводи Анђелковић.

Док Анђелковић тврди да Мектић покушава да свађа Београд и Бањалуку, Џевад Галијашевић каже да је информација о прислушкивању потекла управо од њега и директора СИПЕ Перице Станића. Истиче - јасно је да овдје није ријеч само о прислушкивању, већ о обавјештајном продору, чији је крајњи циљ, уствари, рушење РС и то слабљењем Србије у процесима помоћи и заштите Српске: "То нам говори да ОБА константно изводи антиуставне операције, које подразумијевају слабљење Владе РС, компромитовањем одређених лица, измишљањем финансијских и разних других афера."

Документ (Фото: РТРС)

У прилог томе иду и бројни случајеви нелегалног прислушкивања из протеклог периода, додаје Галијашевић, чији је циљ био искључиво компромитовање највиших функционера Српске. Парадокслано је, истиче, да се, због оваквих акција, ОБА не бави оним што јесте њен посао – надзором и контролом терористичких организација, које су тренутно највећа пријетња по безбједност БиХ.