latinica  ћирилица
03/01/2017 |  15:47 ⇒ 04/01/2017 | 12:01 | Аутор: РТРС

Осуда омаловажавања и вријеђања премијерке Српске на програму "БН телевизије" (ВИДЕО)

Скандалозна новогодишња честитка упућена предсједници Владе Републике Српске.
Жељка Цвијановић  (Фото:snsd.org) -
Жељка Цвијановић (Фото:snsd.org)

У режији бијељинске Телевизије БН у новогодишњој ноћи у централним вијестима емитован је увредљив видеo спот у којем се премијерка Жељка Цвијановић сексистички исмијава као жена.

Овај случај, који није изолован инцидент, поново је доказао да се на жене на политичкој сцени гледа, прије свега, кроз призму пола, која се користи да би се дисквалификовало њихово политичко дјеловање.

Реаговала су женска удружења али и поједини опозициони политичари који су без њиховог знања искориштени у овом видеу.

Када шала постане неукус и увреда - ове ријечи најбоље описују новогодишњи видео Телевезије БН посвећен премијерки Жељки Цвијановић чије ријечи, из пристојности, нећемо емитовати.

Главни актери анимираног видеа, а да то нису ни знали, постали су лидери опозиције, који пјевају увредљиве стихове.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, поручује - ово није први пут да га без знања стављају у контекст који појединим медијим одговара.

Осудио је овакав вид медисјког омаловажавања премијерке Цвијановић али, каже, и било које друге жене у политици: "Ја осуђујем било какве ставове који доводе до негирања права жена али и свих грађана Републике Српске, али нажалост ми живимо у друштву у којем је то наметнуто као модел понашања."

Док Бореновићу овакав вид шале није хумористичан, Адам Шукало наставља у истом маниру - говорећи да је у видеу био само пратећи вокал. Каже, није знао да ће његова фотографија осванути у новогодишњем програму БН -а, сексистичку поруку није осудио.

- Схватам то у конексту новогодишњег програма које праве све комерцијалне телевизије сваке године. У сваком случају не желим да на било који начин, дајући ову изјаву, будем злоупотребљен али сматрам да сви заједно треба да се мало више опустимо, каже Шукало.

Говедарица, Михајилица и Крсмановић нису одговарали на наше позиве, па нисмо могили сазнати да ли су и они мишљења да жене у политици треба посматрати кроз њихов рад или као украс на којем је најважније шта је обукла и како изгледа.

Оштро реаговање стигло је из Џендер центра уз поруку да је предсједница Владе беспризорно омаловажена као људско биће.

Ружна си, глупа си, сигурно је нечија љубавница, женска главо боље ти је да ћутиш - ово су само неке од свакодневних увреда које трпе многе жене, а посебно оне које су на руководећим позицијама.

Било да се баве хуманитарним радом или да су директорице предузећа, тешко да ће им успијех на Балкану бити опроштен - поручиле су наше саговорнице, Љиљана Зечић, директорица Народне и универзитетске библиотеке Бањалука и Лана Јурчевић из Фондације "Удружене жене" Бањалука.

У једном су сви сагласни - јавне личности треба да буду спремне на јавну критику свога рада, али када је она базирана на исмијавању пола или изгледа, онда је то дискриминација, која је кажњива и законом.

И поред тога, видимо је и у региону. Политичарке у Србији и Хрватској свакодневно су на мети само зато што су жене. Поред свега, без мишљења су бројна удружења новинара, иако свакодневно и новинарке трпе сличне увреде.

Можда је баш ова година вријеме да се запитамо ко нам кроји стварност, какве се то вриједности намећу нашој дјеци и то на националној фреквенцији.