latinica  ћирилица
04/01/2017 |  11:29 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

МО БиХ одобрило учешће само Војног оркестра на обиљежавању Дана Републике Српске (ВИДЕО)

Из Министарства одбране БиХ данас је саопштено да је одобрено учешће само Војном оркестру у обиљежавању 9. јануара. Није тајна да се све одвијало под снажним притиском бошњачких политичара.
Оружане снаге БиХ - 3. пјешадиjски (Република Српска) пук - Фото: СРНА
Оружане снаге БиХ - 3. пјешадиjски (Република Српска) пукФото: СРНА

Став бошњачких политичара од почетка је био да учешће припадника Оружаних снага на паради у Бањалуци за њих није прихватљиво. Пријетили су да би упуштање у било какве активности у вези са обиљежавањем 9. јануара представљало ризик од кривичне одговорности. Истовремено, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да ће ово бити увод у озбиљно заоштравање политичких прилика у БиХ.

Након вишедневне полемике о учешћу припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука у обиљежавању 9. јануара, из бх. Министарства одбране коначно је стигао одговор по захтјевима Службе Предсједника Републике Српске: "Министарство одбране БиХ ће одобрити учешће Војног оркестра Оружаних снага БиХ - бенд Бањалука на церемонијалним активностима 8. и 9. јануара 2017. године, између осталог одавању почасти и полагању вијенаца палим борцима ВРС, НОР-а и цивилним жртвама рата".

Међутим, у штуром саопштењу нема ни ријечи о томе шта је са учешћем војника и официра у свечаној паради. Челници министарства на телефоне се јављали нису.

- Оно што знам да је као и сваке године одобрено учешће Војног оркестра, али не и учешће у паради припадника Оружаних снага на служби у Оружаним снагама из Републике Српске. Дакле, тиме што није одобрено њихово учешће у паради, у поводу најзначајнијег празника Републике Српске јасно показује шта наши српски представници могу очекивати од Оружаних снага у којима Бошњаци одлучују, Хрвати под притиском доносе одлуке, а Срби требају све то да прихвате - истиче Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ.

Република Српска има нови закон о прослави 9. јануара који је важећи и ни од кога оспорен, истиче предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и додаје да је позивање на одлуку Уставног суда приликом практичне забране припадницима Трећег пјешадијског Република Српска пука да учествују у прослави 9. јануара потпуно незаконито.

- То је наставак осионе политике која је присутна у Сарајеву и мислим да ће ово бити увод у веома озбиљно заоштравање политичких прилика у БиХ, аутори ових одлука ударају на оно што је најважније српском народу, а то је његов понос - сматра Иванић.

А вербално су ударали данима уочи доношења одлуке бошњачки политичари који су хорски пријетили како упуштање у било какве активности у вези са обиљежавањем 9. јануара представља ризик од кривичне одговорности.

- Очекујем и од Оружаних снага и руководних структура и од војника да поштују одлуку Уставног суда и да се ни случајно не упуштају у активности које их могу одвести пред Суд БиХ - каже предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић каже да "сви они који су против тога да ОС БиХ, Трећи пјешадијски Република Српска пук учествују у обиљежавањима значајних датума у Српској, као што је то до сада био случај, сјеку грану на којој сами сједе".

Подсјећамо да ово није први пут да се припадницима Оружаних снага БиХ покушава оспорити право да учествују у активностима у вези са Даном Републике. Поручник Ненад Павић због изјашњавања на референдуму био је изложен дисциплинском поступку на којем је на крају ослобођен сваке одговорности.