latinica  ћирилица
05/01/2017 |  15:46 ⇒ 06/01/2017 | 12:39 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Упркос оспоравањима, Српска ће поносно прославити Дан Републике (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, очекује од свих људи који су на било којој позицији у институцијама Републике Српске или заједничких институција БиХ да дају свој допринос у прослави Дана Републике Српске 9. јануара. Премијерка очекује да ће обиљежавању Дана Републике одазвати и припадници Оружаних снага БиХ, који чине Трећи пјешадијски Република Српске пук.
Жељка Цвијановић (архив) - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић (архив)Фото: РТРС

Гостујући у емисији "Отворено речено" Радија Републике Српске, премијерка Цвијановић је изјавила да ће Република Српска, упркос бројним оспоравањима и опструкцијама које долазе из политичког Сарајева, поносно и достојанствено прославити 9. јануар, Дан Републике.

Цвијановићева је нагласила да ће оспоравања бити и даље, али да ће Српска уз политичку стабилност радити на јачању својих институција.

- Република Српска Дан Републике дочекује у вријеме компликованих односа унутар БиХ, што и није вијест - истакла је премијерка и нагласила да у прошлости није било лако сачувати институције Српске, те да је оспоравање 9. јануара измишљена тема која је производ бошњачких политичких кругова.

- Озбиљан је период 25 година постојања током којег смо развијали наше институције, бранили нашу позицију, објашњавали како то може да функционише БиХ, али нажалост нисмо имали партнере са којима бисмо могли да изграђујемо једну нормалну и реалну државу. Као резултат настојања која нису имала партнерство с друге стране, данас имамо државу која врло често наступа непријатељски према својим грађанима и бива изолована сама од себе, врло често без иједног стварног одговора на било какво питање са којима су суочени грађани оба ентитета и бојим се да нас то води у погрешном правцу - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да баријеру ка нормализацији односа унутар БиХ представља политичко Сарајево које предводи Бакир Изетбеговић, констатујући да је он то потврдио и изјавом да би предсједник Србије Томислав Николић требало да размисли о доласку на прославу Дана Републике.

Говорећи о економском стању у Српској, Цвијановићева је додала да је у протеклом периоду осигурана финансијска стабилност, што ће бити приоритет Владе и у овој години.

- Успјели смо као Влада, или као институција Републике Српске, да дођемо до наших грађана и да третирамо на правичан начин све категорије у нашем друштву. У Српској функционишу све институције, имамо предсједника Републике који је легитимитет добио из народа и који настоји и труди се да све институције држи у некој позитивној динамици - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да ће Српска наставити са великим инфраструктурним пројектима који доносе запошљавање, али и буђење и активирање многих услужних и других дјелатности.

Када је ријеч о раду јавних предузећа у Републици Српској, премијерка Цвијановић је навела да у потпуности подржава став предсједника Српске Милорада Додика да би требало смијенити све руководиоце јавних предузећа који послују са непоравданим губитком.

Цвијановићева је рекла да би позитивна вијест за Српску требало да буде и коначна реализација исплате руског клириншког дуга према БиХ. Истакла је да се у наредних пар седмица може очекивати новац у буџету Српске, али да је остало да Министарство финансија БиХ заврши преговоре са руском страном, а да након тога Парламент БиХ усвоји тај договор.

Када је ријеч о повећању пензија, Цвијановићева је нагласила да још у потпности нису испуњени сви услови за такав корак, али да ће се о начину увећања пензија разговарати у другом кварталу ове године.

Премијерка Српске је најавила и нове преговоре са синдикатом који почињу од 16. јануара, те оцијенила да се тада почиње са великим послом сређивања Закона о платама.

- Циљ је да се одређене аномалије, одређене нелогичности уклоне из Закона о платама - рекла је Цвијановићева.

Говорећи о руднику "Љубија", Цвијановићева је рекла да се Влада Републике Српске више пута бавила овим питањем, те да ће министри у наредном периоду опет разматрати овај проблем.

- Изразили смо своје опредјељење да треба ићи на продају државног капитала, сматрајући да би се на тај начин могао дати подстицај и развоју и новом запошљавању, али и новом правном функционисању тог субјекта - рекла је премијерка Српске.

Цвијановићева је рекла да је усвајање Програма економских реформи Српске од 2017. до 2019. године усмјерено на креирање бољег пословног амбијента, као и услова у привредној сфери и реалном сектору Српске. Оцијенила је да ће то омогућити да се у Српској уведе више реда у цјелокупни систем, да се може више и боље запошљавати, као и да се изврше одређена растерећења у сарадњи са социјалним партнерима.

Када је ријеч о аранжману са ММФ-ом, Цвијановићева је рекла да наредна транша са зависи од свих нивоа власти у БиХ.

- Не знам да ли ће доћи до идуће транше, то зависи од свих нивоа власти у БиХ. Република Српска је испунила своје услове када је ријеч о некој наредној транши која би требало да буде крајем јануара или почетком фебруара - рекла је премијерка Српске.

Говорећи о процесу европских интеграција Цвијановићева је нагласила да Српска предњачи у односу на све нивое власти у БиХ када је ријеч о овом процесу.

Премијерка Српске је за Радио Републике Српске закључила да је најважније да је у годинама иза нас очувана политичка и финансијска стабилност, а да у овој години грађани могу очекивати исто.