latinica  ћирилица
05/01/2017 |  17:21 | Аутор: РТРС

Словенија: Предложен закон којим се забрањује улазак у земљу тражиоцима азила

Влада Словеније предложила је нови закон о странцима према којем ће полиција моћи да забрани улазак у земљу и особама које намјеравају да траже азил, а оне који уђу да депортује из земље.

Закон, који би био активиран ако поново дође до масовних миграција балканском рутом, парламент мора потврдити двотрећинском већином.

Ако буде усвојен, закон би се у случају понављања масовног мигрантског таласа из 2015. могао продужавати на сваких пола године ако буде било потребе.

Влада истиче да је ријеч о привременој превентивној мјери. "Стање је овог тренутка стабилно, али не и мирно јер је молби за азил пет пута више него прије", рекла је министар унутрашњих послова Весна Гјеркеш Жнидар.

У случају да миграције буду такве да угрозе јавни ред и мир и унутрашњу безбједност, странцу који не испуњава услове полиција не би допустила улазак у земљу, преносе медији.

Онога који је већ илегално ушао, полиција би вратила у државу из које је ушао, без обзира намјерава ли у Словенији тражити међународну заштиту или не.

То неће важити за малољетне особе без пратње, ни за особе које би у тренутку уласка у Словенију биле животно угрожене или ако би им пријетила опасност у држави у коју би их требало вратити.

Према новом закону, такве особе би и даље могле подносити захтјев за азил.

Извор: СРНА