latinica  ћирилица
06/01/2017 |  18:01 ⇒ 22:15 | Аутор: РТРС

Европа под ледом: У Финској -42°C, у Пољској 46 умрлих од хладноће

Зимско невријеме захватило је и велики дио Европе. Најхладнија ноћ с готово -42°C била је у финској Лапонији уз границу са Шведском.
Хладноће у Европи - Фото: AP
Хладноће у ЕвропиФото: AP

У сјеверној Шведској, температуре су такође ниже од - 41°C, што становницима, иначе навиклима на тешке зиме, ипак ствара тешкоће.

У Пољској од смрзавања у задња 24 сата преминуле три особе

Само током посљедња 24 сата у Пољској су од смрзавања преминуле три особе, а 46 их је умрло од новембра, саопштио је данас Центар за сигурност при пољској влади и апеловао на Пољаке да посебно током ове хладне олује Аxел позову полицију чим примијете некога у животној опасности.

Пољацима је савјетовано да се топло обуку, не пију алкохол и реагују када виде неког ко је у опасности на зими.

Број жртава зиме повећала су и два фатална тровања угљенм моноксидом из неисправних пећи.

Највеће поплаве у задњих десет година

На сјевероистоку Њемачке - олујни зимски талас изазвао је највеће поплаве у посљедњој деценији.

Мјеста и градови уз обалу Балтичког мора у близини границе с Пољском - поплављени су, а материјална штета је огромна. Забиљежени су стогодишњи рекорди када је ријеч о нивоу мора - које се понегдје дигло готово два метра.

Снијег паралисао југоисточну Европу

Обилне сњежне падавине паралисале су путеве у Бугарској, Румунији, Албанији, отказано је на десетине летова, а више хиљада грађана остало је без електирчне енергије.

Скоро сви путеви на сјевероистоку Бугарске су затворени за саобраћај, док је у Румунији нуклеарка "Nuklearelektrica" на Дунаву угасила свој први реактор.

Бугарске власти су саопштиле да због снијега проблема са струјом имају грађани у више од 770 мјеста у тој земљи.

Затворени су дијелови аутопута Тракија на југоистоку земље, као и сви путеви у сјевероисточном појасу и главни аутопут А-2 који повезује Констанцу и Букурешт, преноси Ројтерс.

Два реактора румунске нуклеарке на Дунаву снабдијевају струјом петину румунских потрошача, а један реактор је угашен због обилних сњежних падавина.

Због лоших временских услова затворен је и аеродром у бугарском граду Варни на Црном мору, а одложено је и на десетине летова са међународног аеродрома у Букурешту.

Власти су упозориле грађане да не крећу на пут без пријеке потребе с обзиром да је и у Бугарској и у Румунији висина сњежног покривача до 60 центиметара.

У Румунији је од 13 сати саобраћај обустављен на 58 националних путева и на аутопуту Букурешт-Констанца због обилних сњежних падавина, а ограничено је кретање за возила преко 7.5 тона, преноси агенција Ађерпрес.

Сњажна мећава паралисала је многе локалне и регионалне путеве, углавном на сјеверу Албаније, а метеоролози су најавили погоршање временских прилика током ноћи.

Снијег је изазвао и прекид у снабдијевању електричном енергијом у селима на сјеверу код Скадра, Леже и Кукеша, преноси АТА.

Сњежне падавине очекују се и наредних дана уз температуре и до 20 испод нуле, углавном у планинским областима.

Према ријечима званичника, највећи изазов бити да се одржи проходност путева и пружи прва помоћ грађанима, због чега је сектор за ванредне ситуације затражио помоћ албанске војске у рашчишћавању путева.

Извор: Индекс, ТАНЈУГ