latinica  ћирилица
08/01/2017 |  19:31 ⇒ 21:52 | Аутор: РТРС

Бањалука- Изложба "Српски иконопис" (ВИДЕО)

У Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци, вечерас је отворена изложба српских икона са подручја БиХ на којој су представљене 43 иконе непроцјењиве вриједности које су дио културне и духовне баштине српског народа.
Изложба икона - Фото: РТРС
Изложба иконаФото: РТРС

Изложба "Српскe иконe од 16. до 18. вијека из цркава и манастира са продучја БиХ", свечано je отворена у Галерији АНУРС-а. Ове иконе непроцјењиве умјетничке и материјалне вриједности биће постављене до 9. марта. Изложба је дио званичног програма обиљежавања Дана Републике.

У поставку изложбе изабране су иконе које имају српско-словенске, односно, у 18. вијеку, руско-словенске натписе, што је индикатор да су им аутори били српски иконописци, а поручиоци или приложници великодостојници и вјерници Српске православне цркве.

Изложена су дјела мајстора који су дио главне иконописне линије не само на простору БиХ, него читаве Пећке патријаршије.

Поставка обухвата иконе и царске двери из манастира Житомислић, Добрун, Ломница, те иконе из цркава и манастира у Фочи, Чајничу, Високом, Ливну, Сарајеву, Бусовачи, Требињу, Гомионици и цркве брвнаре из села Блашког, рекла је ауторка  изложбе Љиљана Шево.

Осим указивања на љепоту и вриједност културне баштине ова изложба указује и на неопходност рестаурације бројних дијела која имају непроцјењиву вриједност, а која су изложена пропадању.

Изложбу прати и луксузни каталог на српском, енглеском и руском језику који има 84 стране и фотографије свих изложених икона.

Планирано је да иконе буду постављене и у Требињу и Бијељини, а Педагошки завод Српске би требало да упути допис школама да, у оквиру својих програма, организовано посјете ову изложбу.