latinica  ћирилица
09/01/2017 |  08:46 ⇒ 08:50 | Аутор: РТРС

УНДП: Свако треће домаћинство у БиХ има оружје

Из УНДП БиХ наводе да се у посједу цивила у БиХ налази око 1,1 милион комада наоружања, што значи да свако треће домаћинство посједује неку врсту оружја.
Оружје - Фото: СРНА
ОружјеФото: СРНА

Полицијски службеници Управе полиције МУП Средњобосанског кантона поново су покренули кампању “Изабери живот без оружја“, а, како је рекао портпарол МУП СБК Русмир Прохан, грађани се редовно одазивају, пише Аваз.

Према најновијим подацима МУП-СБК, добровољно су предате двије ручне бомбе, плински пиштољ, аутоматска пушка и 60 комада метака различитог калибра. Након провјере његове исправности, оружје ће бити уништено, а ако буде ријеч о неким историјским примјерцима, биће предато музеју.

У претходне двије године МУП СБК биљежи добре резултате. Прикупљено је 50 до 60 аутоматских ловачких пушака и пиштоља на годишњем нивоу.

- То је отприлике 50 до 60 кривичних дјела која су се могла извршити, а овиме смо то спријечили и побољшали сигурност грађана – рекао је Прохан.

И у Кантону Сарајево актуелна је акција “Жетва“, а како истичу из МУП КС, акција је стално отворена и грађани могу да донесу било какво оружје и да га предају без санкција. У протеклој години у овој кампањи прикупљена је већа количина оружја.

- Важно је пробудити свијест код грађана, да схвате да је нелегално оружје велика опасност - казао је Ирфан Нефић, портпарол МУП КС.

Извор: Аваз