latinica  ћирилица
09/01/2017 |  09:30 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Наш интерес је да ојачамо Републику Српску

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је свим грађанима Српске Дан Републике, поручивши да је интерес ојачати Републику Српску, те да се договором, компромисом и уз пуно повјерење, створи могућност да БиХ буде функционална, модерна и демократска држава и да као таква учествује у европским интеграцијама.
Недељко Чубриловић   (Фото:НСРС/A.Чавић) -
Недељко Чубриловић (Фото:НСРС/A.Чавић)

Чубриловић је нагласио да се и овогодишњим празновањем потврђује воља и одлучност органа, институција, невладиних организација и грађана Републике Српске да се 9. јануар, као трајна историјска и политичка чињеница, обиљежава на достојанствен начин, прихваћен и подржан од њених грађана.

"Сви Срби, Бошњаци, Хрвати и остали грађани у Републици Српској имају гарантована и заштићена људска права и слободе, у складу са међународним стандардима, и уживају пуну националну равноправност и заштиту виталних националних интереса", навео је Чубриловић у честитки.

Он је додао да је стратешки и трајан интерес Републике Српске и БиХ неопходност да се пажња усмјери на развој реалног сектора, запошљавање и побољшање животног стандарда наших грађана.

"Потребно је радити на јачању владавине права и социјалне правде, поштивању уставности, законитости и заштите колективних и индивидуалних права и слобода", истакао је Чубриловић.

Он је оцијенио да будућност Републике Српске зависи првенствено од тога колико су Народна скупштина и сви органи и институције способни да остварују своје уставне, законске и друге надлежности, те колико су на свим нивоима извршна, правосудна и управна власт организоване, ефикасне и дјелотворне.

"Развој, напредак и стабилност Републике Српске зависи и од тога колико имамо и остварујемо визију долазећег времена, колико су наши економски, социјални и политички планови и пројекти прихватљиви и спроводиви", навео је Чубриловић.

Према његовим ријечима, унапређивање односа и сарадње могуће је са свима који прихватају Републику Српску као равноправан, јединствен и недјељив државнотворни ентитет у БиХ, уз успостављање специјалних паралелних односа са сусједним државама и споразума са државама и међународним организацијама.

Предсједник Народне скупштине Српске нагласио је да је питање демографске политике кључно за Републику Српску и да мора да буде уграђено у све акционе планове и секторске политике.

Република Српска данас слави 25. рођендан.

Извор: СРНА