latinica  ћирилица
09/01/2017 |  12:36 | Аутор: РТРС

Француски суд у четвртак о захтјеву Харадинаја

Француски суд одлучиће у четвртак о захтјеву одбране Рамуша Харадинаја да буде условно пуштен из притвора у тој земљи, изјавио је данас Арианит Коци, правни заступник лидера Алијансе за будућност Косова (АЗБК) и бившег премијера Косова, којег Србија сумњичи за ратне злочине.

Према ријечима Коција, Харадинај би требало да буде ослобођен али уз обавезу да остане у Француској до краја процедуре и доношење коначне одлуке.

Претходно је Коци за приштинске медије изјавио како су сви правни аргументи на страни Харадинаја, и да ће се та "незавидна ситуација која је била непотребна", врло брзо окончати.

Представници АЗБК су најавили да ће Косово дати гаранције за условно ослобађање Харадинаја, док је косовска министарка правде Дурата Хоџа изјавила да се два пута у писаној форми обратила свом француском колеги поводом случаја Харадинај.

Рамуш Харадинај ухапшен је у сриједу по налогу за хапшење из 2006. године због сумњи да је током 1998. и 1999. године починио ратне злочине над Србима и неалбанцима.

Надлежни суд у Француској одлучио је у четвртак да Харадинаја задржи у притвору док Србија не достави захтјев за екстрадицију.

Харадинај је још једном, 2015. године, био ухапшен, на аеродрому у Љубљани, али је послије неколико дана био ослобођен.

Потјерницу против Харадинаја Србија је издала 2006. године због сумње да је починио ратне злочине 1998. и 1999, у вријеме када је био један од команданата ОВК. Њему је суђено и у Хашком трибуналу за ратне злочине, али је 2012. ослобођен свих оптужби.

Извор: Бета