latinica  ћирилица
09/01/2017 |  15:59 ⇒ 16:29 | Аутор: РТРС

Почело суђење Јовану Тинтору

У Суду БиХ у Сарајеву данас је почело суђење Јовану Тинтору, оптуженом да је починио злочин против човјечности на подручју Вогошће у прољеће и љето 1992. године.


На почетку суђења Тинтор је рекао да се не осјећа кривим за злочине који су му стављени на терет. "Хвала Богу да се не морам бранити од овог свега за што сам оптужен. Ништа нисам крив", изјавио је Тинтор.

Оптужница у осам тачака терети Тинтора као некадашњег предсједника Кризног штаба општине Вогошћа за учешће у широком и систематичном нападу на несрпско становништво те општине од априла до краја јула 1992. године.

Тинтор је оптужен за незаконито затварање, мучење, премлаћивање, тјерање на принудне радове и убиство великог броја жртава бошњачке и хрватске националности почињено на више локација, укључујући логоре.

Из Тужилаштва наводе да је готово цјелокупно становништво бошњачке и хрватске националности до краја 1992. године прогнано с подручја Вогошће и околине.

Нина Кисић, која с Александром Лазаревићем брани Тинтора, рекла је да одбрана неће спорити да је од краја априла до маја 1992. године њихов брањеник био предсједник Кризног штаба општине Вогошћа, али да је крајем маја мјесто пресједника преузела друга особа.

"Ми ћемо доказати да удружени злочиначки подухват није постојао... Тинтор није био укључен у било какве криминалне активности", рекла је Кисићева.

Она је додала да су нетачне тврдње да је дошло до широког и систематичног напада на становништво Вогошће, подсјећајући да је ту била прва борбена линија.

Тужилаштво БиХ најавило је да ће позвати 120 свједока и изнијети налазе и мишљења пет вјештака, те презентовати више од 400 материјалних доказа.

На почетку суђења Тужилаштво је затражило да Тинтору буде продужен притвор због опасности од бјекства, док је одбрана тражила да се притвор замијени мјерама забране, као што је кућни притвор, јавила је Балканска истраживачка мрежа.

Тинтор је ухапшен у фебруару прошле године, од када се налази у притвору.

Извор: Срна