latinica  ћирилица
09/01/2017 |  19:20 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Српски "плави шљемови" у Централноафричкој Републици

Свечани испраћај новог контингента Војске Србије у мировну операцију Уједињених нација у Централноафричкој Републици одржан је данас у Београду.
Српски плави шљемови - Фото: Novosti.rs
Српски плави шљемовиФото: Novosti.rs

У ту земљу је упућено 70 припадника ВС који ће у наредних шест мјесеци бити ангажовани у Војној болници на медицинском збрињавању снага у тој мировној операцији.

Свечаности у касарни "Бањица 2" уз породице и пријатеље српских плавих шљемова присуствовао је и замјеник начелника Генералштаба ВС, генерал-потпуковник Јовица Драганић који је истакао да су српски војници и медицинари препознати у мисијама као високопрофесионални, часни и одговорни.

Драганић је рекао и да они постављају високе стандарде у раду и понашању за своје колеге у мисији и нове контингенте ВС доприносећи тако и угледу Србије у свијету, саопштило је Министарство одране Србије.

"Прошле су двије године од када ВС у мисији УН у Централноафричкој Републици ангажује војне посматраче, штабне официре и војну болницу задужену за медицинско збрињавање више хиљада припадника снага у мисији", рекао је он.

Додао је да су за претходне двије године љекари и медицински техничари војне болнице прегледали више од 20.000 пацијената, излијечили више од 1.300 обољелих од маларије, извршили 210 сложених хируршких операција и 140 медицинских евакуација

Обавили су и 2.400 стоматолошких прегледа и збринули 620 различитих повреда припадника УН, рекао је Драганић, наводи се у саопштењу.

Раније данас, успјех у мисији припадницима српског контингента, пожелио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. Командант српског контингента биће пуковник Драган Антић, коме је Драганић предао заставу Србије а командант војне болнице у овој, иначе петој ротацији, биће потпуковник Вељко Милић.

ВС у мировним мисијама УН и Европске уније има око 320 људи а осим у Централноафричкој Републици, мировњаци бораве и у мисијама у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Кипру, Либану, Сомалији и у Малију.

Извор: Вечерње новости