latinica  ћирилица
11/01/2017 |  08:47 ⇒ 08:58 | Аутор: РТРС

Пуцају цијеви од хладноће

Због екстремно ниских температура ваздуха, у више градова широм БиХ ових дана долазило је до залеђивања водоводних цијеви и шахтова, што је утицало на редовну испоруку воде.
Залеђене цијеви за воду   (Фото:domacin.ba) -
Залеђене цијеви за воду (Фото:domacin.ba)

Из водовода и канализације "Врело Биоштица" Соколац кажу да је задњих шест дана повећан број кварова.

"Због пукнуте цијеви више зграда је било без воде, но успјели смо санирати квар и за сада је само једна зграда у Улици цара Лазара без воде и то већ четири дана", кажу у "Врелу Биоштица", додајући да ниске температуре и мраз онемогућавају како машинско, тако и ручно копање и мијењање цијеви.

Из предузећа "15. април водовод" Вишеград кажу да је у једном дијелу града у задња три дана прекинуто водоснабдијевање усљед пуцања главне водоводне цијеви у близини главног резервоара у Добруну.

Екипе комуналног предузећа су на терену и раде на отклањању кварова на инсталацијама узрокованим вишедневним екстремно ниским температурама, а, како кажу, неизвјесно је кад ће вода поново стићи у град.

И све расположиве екипе Службе за водовод у Томиславграду ангажоване су на отклањању кварова узрокованим вишедневним ниским температурама.

"Свакодневне дојаве о смрзавању воде и пукнућу сатова у шахтовима долазе највише из подљубушких насеља те даље према насељима испод Орловог кука, куда је скоро успостављен крак водоводне мреже, односно гдје се протеже тзв. дувањски прстен", кажу из Службе за водовод и додају да непрестано раде на отклањању кварова на инсталацијама, а посебно на регулаторима потрошње гдје је дошло до смрзавања воде.

Иако су из комуналног подузећа препоручивали на прописну и додатну заштиту инсталација на водоводној мрежи, мјештани то нису озбиљно схватили и реагују тек када наступи штета на објектима, која се мјери и по неколико хиљада КМ.

И из "Водовода и канализације" Зеница и фочанског Водоводног предузећа "Извор" потврђују да стално долази до замрзавања водоводних инсталација и прекида у водоснабдијевању или пуцања инсталација.

Најчешће због неправилно изграђених водомјера или вентилских окна, затим на шахтовима и на инсталацијама које пролазе кроз незагријаване просторије.

Из "Извора" апелују на грађане да, због поларних температура ваздуха, заштите водомјере и прикључне шахтове од замрзавања.

Препоручују прекривање дебљим слојем изолационог материјала, као што су стиропор, камена вуна, картон, крпе. Напомињу да је неопходно термички заштитити све видљиве водоводне инсталације унутар објекта и одржавати што већу температуру у свим просторијама кроз које пролазе инсталације.

"Тамо гдје то није могуће учинити, воду не треба у потпуности затварати. Због тих разлога, потрошња воде за јануар неће бити обрачуната према стварној потрошњи на водомјеру, већ према потрошњи за децембар", истичу у "Извору".

Извор: Независне новине, агенције