latinica  ћирилица
11/01/2017 |  10:16 ⇒ 10:17 | Аутор: РТРС

Црнадак: Незабиљежена срамота поредити НДХ са Републиком Српском

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је поређење Републике Српске са Независном Државом Хрватском, које је направио високи представник Валентин Инцко, једна од најстрашнијих изјава и да је усмјерена против Републике Српске и српског народа, као и против смиривања политичких тензија у БиХ.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

"Можда господин Инцко мисли да је наштетио само Републици Српској оваквим грозним поређењем, али је заправо забио нож у леђа свима који покушавају да поправе имиџ БиХ у свијету и да ову земљу из периода таме и сукоба поведу у бољу будућност", истакао је Црнадак.

Он наглашава да се као министар иностраних послова БиХ налази међу најодоговорнијим особама у земљи по питањима развијања добросусједских односа, европских интеграција и унапређења имиџа БиХ, те због тога најоштрије осуђује и одбацује поређење Републике Српске, као једног од два ентитета БиХ, са злочиначком НДХ, јер то наноси директну штету, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

"Република Српска има народ који вјерује у европске вриједности, антифашистички народ који представља све супротно у односу на НДХ. Овај народ се борио и гинуо да би НДХ била поражена заједно са другим фашистима и нацистима током Другог свјетског рата и незабиљежена је срамота, на било који начин, поредити НДХ са Републиком Српском", поручио је Црнадак.

Он је оцијенио да је јучерашња изјава високог представника у БиХ увредљива и неприхватљива, те изразио наду да се Инцко убудуће неће више бавити катастрофалним идеолошко-историјским поређењима.

Извор: СРНА