X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
12/01/2017 |  11:51 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Додик-Цвијановић: 9.јануар није фалсификат, него датум кад је настала Српска

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да извор нестабилности у БиХ представља Федерација БиХ и идеализам бошњачке елите која БиХ жели да прекроји по својој мјери.
Цвијановић - Додик (фото: www.presrs.com) - Фото: архив
Цвијановић - Додик (фото: www.presrs.com)Фото: архив

На питање Срне да прокоментарише изјаву предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да Република Српска није настала 9. јануара, већ на основу Дејтонског споразума, те да је тај датум фалсификат, Додик је рекао да цијени њену забринутост за мир у БиХ, али да је пропустила да се упозна са важним историјским чињеницама, док се истовремено упустила у њихово коментарисање.

"Република Хрватска је, баш као и Република Србија, један од гараната Дејтонског мировног споразума, те стога и хрватска предсједница има пуно право да о БиХ говори из угла очувања споразума којим је БиХ 1995. године састављена и ту се у потпуности слажем са њом, али извор нестабилности је у другом ентитету", нагласио је Додик.

Он је истакао да 9. јануар није фалсификат, него оригиналан датум када је 1992. године проглашена Република Српска, која у Дејтону добија међународно признање.

"И Федерација БиХ, други дио БиХ, није створена у Дејтону, већ је као аутентичан амерички спољнополитички пројекат створена у Вашингтону 1994. године. Дакле, оба ентитета су била реалност и прије Дејтонске конференције", подсјетио је предсједник Српске.

Он је додао да би био захвалан Китаровићевој да се у својим будућим сусретима са свјетским лидерима, када говори о БиХ, осврне и на ту чињеницу, као и на пријетњу од радикалних исламских група, којих се није сјетила у свом наступу.

"Од референдума у Републици Српској није страдао нико, нити ће, а од радикалних исламских група дневно у свијету гине на стотине људи. Зато позивам предсједницу Хрватске да се не плаши демократског изражавања воље једног народа, јер, како недавно и сама рече, велики број ратника ислама враћа се у БиХ, и то је оно чега треба да се плаши цијели регион", поручио је Додик.

Цвијановић: Институције и грађани Српске су се изјаснили о Дану Републике

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су се институције и грађани Српске изјаснили о томе шта је за њих Дан Републике и кад желе да га обиљежавају, те да ту нема више шта да се коментарише.

На питање да прокоментарише изјаву предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да Република Српска није настала 9. јануара, већ на основу Дејтонског споразума, те да је тај датум фалсификат, Цвијановићева је одоворила да је, иначе, једна од лоших балканских навика и то што би многи радије поспремали туђе двориште, али не би своје.

Извор: СРНА