latinica  ћирилица
13/01/2017 |  07:26 ⇒ 14/01/2017 | 08:07 | Аутор: РТРС

Божићни пријем у "Козари": ОС БиХ треба да баштине традицију ВРС (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска стоји иза својих војника, који су учествовали у обиљежавању 9. јануара Дана Републике, рекао је предсједник Милорад Додик, након божићног пријема у касарни "Козара". Позвао је све у БиХ да прихвате 9. јануар, поручивши да су то чињенице о којима нема компромиса.
Божићни пријем у касарни Козара (архив) - Фото: СРНА
Божићни пријем у касарни Козара (архив)Фото: СРНА

Учешће Трећег пјешадијског Република Српска пука је законито и зато нема никаве одговорности, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, нагласивши: "Ако оружане снаге иду на мезарје Алији Изетбеговићу, могу и на наше свечаности".

Без обзира на бројне политичке изазове, предсједник Републике Српске вјерује да ће БиХ остати мирна и стабилна. Због тога је потребно да се странци престану уплитати у унутрашња питања БиХ. Као примјер, навео је Министарство одбране БиХ гдје команду преузимају појединци ван тог министарства. Да је мешетарство на дјелу доказ су и јучерашња саопштења за јавност у којима је у року од два сата Министарство одбране само себе демантовало.

- То говори да се више покушава додворити странцима, него да се формира озбиљна структура. Република Српска све ово помно прати и подржава наше припаднике у Оружаним снагама и у том погледу ћемо подржавати настојања да српска комонента у Оружаним снагама буде јасно видљива - рекао је Додик.

Ако не буде тако, Република Српска нема разлога да буде досљедна ранијој сагласности о формирању Оружаних снага, каже Додик. Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, како је раније и најавио, образложио је своју наредбу о ангажовању Трећег пука поводом Дана Репбулике. За Иванића је то завршена прича која је правно утемељена с испоштованим процедурама. Каже, да никад у историји Предсједништва није одржана сједница на којој се расправљало о употреби јединице за одавање почасти.

- Никад нисам питао за употребу војника Другог пука Оружаних снага када иду на мезарје у Ковачима да положе вијенце Алији Изетбеговићу. То сматрам природним, али једнако очекујем од тих људи да поштују и моје право да људи из Српске буду тамо гдје они мисле и гдје ја мислим, да треба да буду - рекао је Иванић.

Сарајево не мисли тако. У својим играма без границе запетљало се у властито клупко. Замјенику министра одбране Борису Јеринићу тешко је да новинарима објасни јучерашњи потез Министарства и министарке Марине Пендеш која је у само два сата већ речено – порекла. И смјена или останак замјеника министра одбране Сенада Јукића, зависи од политике. Јеринић не спори утицај политике. Каже да су договорили анализе у вези са прописима да се види да ли је било пропуста. О утицају странаца - ни ријечи.

Док Сарајево измишља наводне пропусте, из Српске порука да су Оружане снаге БиХ створене да баштине традицију Војске Републике Српске. Честитајући Божић војницима православне вјероисповијести, Додик је поручио да су политички процеси незаустављиви и да о важним питањима за Српску нема компромиса.

Фото: РТРС

Пријему у касарни "Козара" присуствoвали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, те замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић.

На пријему су присутни били и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анто Јелеч, представници институција БиХ и Републике Српске и невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те званице из јавног, политичког и друштвеног живота Републике Српске и БиХ.

Божићни пријем који организују команда Шесте пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ са командама и јединицама у касарни "Козара" у Бањалуци почео је литургијом коју је служио епископ бихаћко-петровачки Атанасије у војној капели Светих мученика јасеновачких.

Фото: СРНА