latinica  ћирилица
13/01/2017 |  09:54 | Аутор: РТРС

Пољска: Дефинитивни крај Јалте и руског утицаја

Пољски министар одбране Антони Маћеревич оцијенио је да око 7.000 америчких и војника НАТО у Пољској значи дефинитивни крај Јалте и руске сфере утицаја.
Америчка оклопна возила у Пољској - Фото: ТАНЈУГ
Америчка оклопна возила у ПољскојФото: ТАНЈУГ

Он је то изјавио поводом размјештања америчке оклопне бригаде у Пољској и доласка батаљона НАТО на источно крило.

Оптужбе Русије да гомилање трупа САД и НАТО угрожава њену безбједност Маћеревич је за пољску државну телевизију TVP.info одбацио и рекао да је Русија разочарана јер нема више могућност да спутава Пољску својим ветом.

"Јалта је престала. Нема више тога да постојање пољске државе условљавају совјетске одлуке. Да ми као годинама послије 1989. године морамо да размишљамо да ли ће Русија ставити вето на ове или оне активности Пољске. Тога више нема", казао је Маћеревич.

Пољски министар одбране одбио је званичне коментаре из Москве да НАТО и САД гомилају трупе на границама са Русијом и да је то пријетња за њену безбједност.

"Те ријечи изражавају бојазни и велико разочарање што се завршава етапа доминације прво совјетске а затим руске над Средњом Европом, посебно над кључем за Европу, Пољском. Наши амерички савезници то савршено добро знају и зато ће команда оклопне америчке бригаде и снага НАТО бити у Пољској", казао је Маћеревич.

До краја седмице у Пољској ће на основу билатералног споразума у оквиру одлуке досадашње администрације предсједника САД Барака Обаме да појача и одржи америчко војно присуство у Европи због анексије Крима, бити размјештено скоро 3.500 америчких војника из оклопне бригаде са 87 тенкова и око 500 борбених возила.

У Пољској ће цијела бригада остати до прољећа, када стижу обећани мултинационални борбени батаљони НАТО а након тога се дио америчке бригаде премјешта и по систему ротације учествоваће у војним вјежбама у другим чланицама на источном крилу.

"Појачања НАТО требало би да стигну у априлу. Укупно ће у Пољској бити размјештено 7.000 војника из снага САД и НАТО", казао је Маћеревич.

Свечани дочек америчке оклопне бригаде која се ове седмице размјешта у базама у Жагању, Швјентошову, Сквјежини и Болеславцу на западу Пољске планиран је за викенд са учешћем пољског државног врха.

Извор: Бета