latinica  ћирилица
13/01/2017 |  11:09 ⇒ 11:12 | Аутор: РТРС

ФЗО РС: Смањене обавезе за 115 милиона КМ

Фонд здравственог осигурања Републике Српске смањио је укупне обавезе за 115 милиона КМ захваљујући постигнутом договору о компензацији дуговања и потраживања са Хрватским заводом за здравствено осигурање /ХЗЗО/.
Састанак представника ФЗО Српске са представницима ХЗЗО - Фото: СРНА
Састанак представника ФЗО Српске са представницима ХЗЗОФото: СРНА

Наведене обавезе настале су у протеклих 15 година на основу трошкова здравствене заштите пензионера из Српске који живе и користе здравствене услуге у Хрватској, наводи се у данашњем саопштењу ФЗО.

Компензација је омогућена захваљујући повећању прихода и смањењу обавеза ФЗО по основу иностраног здравственог осигурања у посљедњих пет година, чему је првенствено допринио ефикаснији рад стручних служби Фонда.

Овом компензацијом укупни дуг Фонда смањен је са 550 милиона КМ на 435 милиона КМ, док је укупан дуг смањен за 20 одсто.

Преговори са ХЗЗО-ом вођени су протеклих неколико мјесеци, а закључени су на недавно одржаном састанку вршиоца дужности директора Фонда Дејана Кустурића и његових сарадника са представницима Завода здравственог осигурања ФБиХ и ХЗЗО-а у Бањалуци.

Осигураници из Српске у Хрватској користе услуге здравствене заштите у складу са Уговором о социјалном осигурању између БиХ и Хрватске.

ФЗО Српске посљедњих година генерално биљежи смањење својих укупних обавеза, које су у 2015. години биле ниже у односу на претходну годину за два одсто, а у 2014. за 0,5 одсто, док ће ова компензација у прошлој години довести до смањења обавеза у значајно већем проценту, подсјећа се у саопштењу.

Извор: СРНА