latinica  ћирилица
13/01/2017 |  16:12 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Приједор - Смањује се број ученика (ВИДЕО)

У приједорским основним и средњим школама стално се смањује број ученика, а број запослених се повећава, подаци су Одјељења за друштвене дјелатности овог града.
Школа - Фото: РТРС
ШколаФото: РТРС

У посљедњих десет година укупан број ученика смањен је за 2.748, док је број запослених у школама за око 3 процента већи у односу на претходни период. Из Актива директора приједорских основних и средњих школа објашњавају да то није стварно стање, те да је реалан број запослених просвјетних радника далеко мањи.

У сеоским подручјима, проблем смањења броја уписаних ученика је најизраженији.

Директор ОШ "Петар Петровић Његош" Буснови Бранко Анђић истиче да је већ годинама примјетан пад броја ученика и додаје да ове године излази 21 ученик, а уписано је 17 ученика.

Статистике су поражавајуће – број ђака у посљедњих десет година, мањи је за готово 3 хиљаде. Са друге стране, број наставног кадра у истом периоду је повећан. Међутим – то је само привид стварног стања, вишка радника нема, а испуњење радне норме главни је проблем, кажу надлежни.

Према ријечима предсједника Актива директора основних школа Приједор, Стевице Џогазовића, ти наставници се распоређују у двије или три, па чак и више школа.

Предсједница Актива директора средњих школа Приједор  Валентина Совиљ каже да се дешава да те три школе воде једног човјека као 3 запослена и додаје да се  по тим подацима ствара слика да наставног кадра има више него што је стварно стање. Не то је само ствар поштовања правилника

"Али то је само поштовање правилника", истакла је Совиљ.

Пронаћи посао након школавања додатни је проблем. У градској управи, рјешење виде у темељно испланираној уписној политици.

"Уписну политику правимо у сарадњи са заводом за запошљавање, са нашом агенцијом ПРЕДА, са привредницима и приватницима и свима оним који су заинтересовани за запошљавање или факултетски образоване или дјеце са завршеном средњом школом", нагласила је в. д. начелника Одјељења за друштвене дјелатности града Приједора Љиљана Бабић.

Међутим, недостатак одређених наставних кадрова уобичајен је проблем. Наставници физике, математике и информатике, и даље су тражени на приједорском тржишту рада.