latinica  ћирилица
13/01/2017 |  17:07 | Аутор: РТРС

СДП - Већина у ФБиХ не функционише

Социјалдемократска партија БиХ оцијенила је данас да прекид сједнице Дома народа Парламента Федерације БиХ, на којој је разматран Закон о пензијско-инвалидском осигурању, представља само још један од доказа да владајућа коалиција СДА и СББ-ХДЗ не функционише, па чак ни по питању капиталних реформских закона које предлаже Федерална влада коју чине њихови представници.

СДП-а БиХ је саопштио да је јучерашња сједница показала да се Дом народа Парламента ФБиХ опет "распао", те да је прекинут његов рад захваљујући вишегодишњој и неозбиљној пракси кориштења механизма "непословничке" паузе као паравана за неслогу и сукоб унутар коалиције.

"Влада Федерације БиХ је на хитној телефонској сједници одбила амандмане Клуба Хрвата на Закон о пензијско-инвалидском осигурању. Клуб Хрвата је затражио паузу послије које се делегати овог Клуба нису ни вратили на сједницу. Сви остали делегати у Дому народа ФБиХ су тек након више од три сата добили информацију да сједница неће бити настављена", наводи се у саопштењу.

СДП БиХ наводи да је Представнички дом Парламента ФБиХ усвојио овај приједлог закона без иједног усвојеног амандмана, док је из те странке предложено 88 амандмана на Закон, које је Влада одбила уз "врло неувјерљива и неозбиљна образложења".

"Чињеница да на текст владиног Закона има више од 100 амандмана показује да постоји озбиљан проблем, јер се ради о Закону око којег би се требао постићи највећи могући друштвени концензус у смислу рјешења, што, очигледно, није могуће ни у владајућој коалицији", нагласили су из СДП БиХ.

СДП БиХ очекује од Владе и парламентарне већине да, прије свега, схвате како се у озбиљним реформама, као што је пензијски систем, мора водити активан дијалог и тражити најбоља рјешења, а не "играти неозбиљна политичка игра, које се режира у Новалићевој Влади".

"Јучерашња ситуација поново показује да ова Влада нема капацитет, нити знање, за вођење озбиљних реформи. Механизам координације је, такође, доживио потпуни фијаско, јер очигледно не функционише однос између Парламента и Владе ФБиХ, а камоли однос између ентитета и државе", наводи се у саопштењу.

Из СДП-а позивају челнике владајуће коалиције да се уозбиље и да почну радити свој посао, односно, да искористе ово додатно вријеме и још једном озбиљно размотре понуђене амандмане уколико заиста желе да имају реформу која значи напредак за постојеће и будуће пензионере.

Сједница Дома народа Парламента Федерације БиХ прекинута је синоћ јер није било сагласности делегата у вези са новим законом о пензијском и инвалидском осигурању.

Извор: Срна