latinica  ћирилица
13/01/2017 |  17:11 | Аутор: РТРС

Рено под истрагом због емисије издувних гасова

Реагујући на информацију да су француске власти почеле истрагу, Рено је данас у саопштењу инсистирао да њихова дизел возила немају софтвер за варање на тестовима емисије издувних гасова.
Рено (Фото: renault.co.uk) -
Рено (Фото: renault.co.uk)

У саопштењу се каже да се Рено, чије су дионице већ пале на свјетском тржишту, придржава свих француских и европских закона.

Из канцеларије тужилаштва у Паризу саопштено је да су три судије отвориле истрагу, којом ће испитати праксу Реноа везану за издувне гасово, као и да ли су "производили робу која је опасна по људско здравље."

Ова истрага отворена је након прелиминарне истраге Одјељења за преваре Министарства економије, чији су резултати предати тужилаштву у новембру.

Француске власти су претражиле просторије компаније Рено, јер је прошле године откривено да је Фолксваген користио софтвер за лажирање резултата теста емисије издувних гасова у Америци.

Рено је 2016. године повукао 15 хиљада возила због тога што су емитовала повишене нивое штетних гасова, али је компанија инсистирала да није намјерно учинила ништа лоше.

Извршни директор Реноа, Карлос Госн, рекао је да ће упркос скандалу с Фолксвагеном, Рено наставити да развија дизел технологију, посебно за џипове и друге скупље моделе.

Француско тужилаштво одвојено истражује Фолксваген.

Извор: Бета