latinica  ћирилица
13/01/2017 |  17:45 | Аутор: РТРС

Управа тврди: Коларац се не затвара

Директорица Коларчеве задужбине Јасна Димитријевић рекла је да се та институција не затвара и да није пред гашењем.
Коларчева задужбина (фото:Wikipedia) -
Коларчева задужбина (фото:Wikipedia)

Он је подсјетила је да Задужбина Илије Милосављевића Коларца траје више од 135 година, а њена Велика дворана у 2017. прославља 85 година.

- Постоје разна времена у финансирању културе, али се Коларац упркос различитим изазовима никада није угасио, нити затворио за јавност, па за то нема разлога ни данас. Није тачно да имамо неизмирена дуговања и вјерујем да не треба узнемиравати нашу публику која је купила карте за концерте до краја ове сезоне. Око 30 посто концерата се распрода у септембру за цијелу годину унапред - казала је Димитријевићева.

Примијетила је да су проблеми, које имају са инфраструктуром и унапређењем опреме, идентични проблемима које имају и све остале инстуције. Према њеним ријечима, Коларац је прије пет година имао 1,5 милиона динара мјесечно као редовне дотације, али је законом о задужбинама та могућност укинута.

- Нама би значило и били бисмо још бољи да имамо та средства, али далеко од тога да имамо минус у пословању. Ближи нам се јубилеј 85 година Велике дворане Коларчеве задужбине и срећна сам што ће велика звијезда класичне музике виолиниста Немања Радуловић концертима 4. и 7. фебруара увеличати прославу те годишњице. Концерти су распродати за једно пријеподне - казала је Димитријевићева.

Њене изјаве стижу само дан након што је уредница музичког програма Мирјана Лазаревић рекла да су услови у којима опстаје задужбина "немогући" и да "Коларац" није затворио врата само због ентузијазма запослених.

Извор: Танјуг