latinica  ћирилица
14/01/2017 |  15:34 ⇒ 15/01/2017 | 09:29 | Аутор: РТРС

Изетбеговић: Настављам борбу за оспоравање 9. јануара; Николић добродошао у БиХ

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да је предсједник Србије Томислав Николић више пута позван да посјети Босну и Херцеговину и да је добродошао кад год одлучи да дође у Сарајево, али да, како сматра, изгледа да Николићу није стало до добрих односа са БиХ.
Бакир Изетбеговић - Фото: AFP
Бакир ИзетбеговићФото: AFP

"Одлука је његова. По ономе што тренуто ради и говори, стиче се утисак да му баш и није посебно стало до унапређења добросусједских односа са државом БиХ на принципима међусобног уважавања и поштовања интереса и осјећања свих њених народа и грађана", рекао је Изетбеговић у интервјуу за бањалучке Независне новине.

Изетбеговић је поставио питање због чега се Николић састао са Момчилом Крајишником, којег је Хашки трибунал осудио за ратне злочине у БиХ.

Николић је, додао је бошњачки члан Предсједништва БиХ, беспотребно стао на страну само једне политике у БиХ.

"Наравно да предсједник Србије има право на посебну блискост са српским народом, она се подразумјева, али би било продуктивније и боље за све, па и босанскохерцеговачке Србе, ако би их Николић обесхрабривао у сепаратизму и тежњи за доминацијом над Бошњацима у ентитету Република Српска, мирио их са другим народима, сарађивао и примао људе мира и слоге из БиХ, а не осуђене ратне злочинце", оцијенио је Изетбеговић.

Рекао је да у Републици Српској постоји проблем са неједнакошћу, неравноправношћу и дискриминацијом Бошњака и Хрвата, најављујући наставак борбе за оспоравање 9. јануара као Дана Републике Српске.

"Свиђало се то некоме или не, наставићемо да се правним средствима боримо за уклањање дискриминације и за једнакост свих грађана на сваком дијелу територије БиХ", нагласио је Изетбеговић.

На питање да ли ће инсистирати на кажњавању припадника Оружаних снага БиХ који су учествовали у обиљежавању Дана РС, он је рекао да ће инсистирати на спровођењу истраге којом ће се утврдити одговорност појединаца у командном ланцу за кршење закона и прописа.

"Не намјеравам ни на чему другом да инсистирам, осим на реду, дисциплини и досљедној примјени закона. У правној држави ни казна нити санкције не зависе од воље политичара", навео је Изетбеговић.

Упитан како коментарише изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је упоредио Дан Републике Српске са даном оснивања НДХ, бошњачки члан Предсједништва БиХ је рекао да "Инцко сигурно није непријатељ српског народа и да треба размислити зашто је дао такву изјаву".

"Као што с пуним правом очекују разумијевање патњи које су прошли и жртава које су поднијели у периоду НДХ, Срби би исто тако требало да покажу и разумијевање за патњу Бошњака, Хрвата и свих осталих који су били жртве ратног режима на простору ентитета Република Српска", оцијенио је Изетбеговић.

Говорећи о потенцијалној блискости предсједника Републике Српске Милорада Додика са новом америчком администрацијом, Изетбеговић је рекао да "не постоје ни потенцијал ни претпоставке за остваривање било какве блискости".

"Спољна политика САД према БиХ је увијек била досљедна, а њен примарни стратешки интерес и циљ су увијек били, и сигурно ће и остати, сигурност, стабилност, функционалност, просперитет и евроатлантске интеграције БиХ као суверене државе у њеним међународно признатим границама", оцијенио је Изетбеговић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ сматра да САД неће никада подржати било кога ко угрожава њихове стратешке интересе и циљеве.

"Додик управо то ради, свакодневно, својим ријечима и дјелима, дестабилизујући БиХ и доводећи у питање њен територијални интегритет и суверенитет њених институција и кршећи међународни Дејтонски мировни споразум", закључио је Изетбеговић.

Извор: Бета