latinica  ћирилица
15/01/2017 |  08:39 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Воз се вратио у Београд, путници аутобусом пребачени у К. Митровицу (ВИДЕО)

Воз који је у суботу пошао из Београд за Косовску Митровицу вратио се рано јутрос око четири сата у Београд, након путовања дужег од 19 сати.
Воз за Косовску Миторивицу - Фото: ТАНЈУГ
Воз за Косовску МиторивицуФото: ТАНЈУГ

Предсједник Владе Србије Александар Вучић изјавио је синоћ, на ванредној конференцији за новинаре у Београду, да је одлучио да овај воз заустави у Рашкој како би сачувао животе путника јер су Албанци хтјели да ухапсе машиновођу и путнике.

Аутобус са путницима из воза који је из Београда кренуо на Косово и заустављен у Рашкој, стигао је у Косовску Митровицу без проблема, рекао је замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев.

Козарев је синоћ новинарима у возу који се из Рашке враћао за Београд рекао да је аутобус без проблема стигао у Косовску Митровицу и да није било напада.

Поводом новонастале сложене безбједносне ситуације на релацији Београд – Приштина, синоћ је у Београду одржана сједница Бироа за контролу служби безбједности, којом је предсједавао премијер Александар Вучић. За данас је предсједник Србије Томислав Николић заказао сједницу Савјета за националну безбједност. Срби из Косовске Митровице, за подне, најавили су протест у овом граду.

Предсједник Владе Србије Александар Вучић је, поводом сложене ситуације на Косову и Метохији, синоћ контактирао високу представницу ЕУ за спољну политику и безбједност Федерику Могерини, којој је пренио разочарење Србије реакцијом Европске уније.

О стању на Космету, Вучић је синоћ разговарао и амбасадором Руске Федерације у Београду Александром Чепурином, а данас ће, како је најавио, о припремама ратних игара Приштине упознати руководство Кине и америчког потпредсједника Џозефа Бајдена. Вучић је изјавио да постоји могућност да је Приштина за своју акцију имала нечији благослов.

Оцјену премијера Србије потврдио је синоћ премијер самопроглашеног Косова, Иса Мустафа, који се посебно захвалио Сједињеним Америчким Државама и земљама чланицама Европске уније на, како је рекао, подршци коју су дали Приштини.

Према посљедњим информацијама, припандици косовске полиције повлаче се са Јариња.

Полиција Косова тврди: Није било експлозива на жељезници

Полиција Косова саопштила је синоћ да је након информација о екплозиву на прузи обавила контролу на цијелој територији Косова и да није нађена никаква екплозивна направа.

"Полиција Косова је са свим својим релевантним јединицама, укључујући и логистичке направе и средства предузела мјере у циљу идентификације и разјашњења створених околности, међутим није наишла ни на какво експлозивно средство на жељезници на цијелој територији Косова", каже се у саопштењу косовске полиције.

У саопштењу су "снажно" демантовани "сви наводи српских политичких званичника и српских медија који су изјављивали и објављивали информације да су грађани и Полиција Косова поставили експлозивне направе у циљу предупређења уласка воза на Косово".

"Полиција Косова остаје опредјељена да оствари све своје уставне и законске задатке и данас је своје дјеловање предузела у складу са Уставом Косова, законима на снази, оперативним планом како би се гарантовао уставни поредак, општа сигурност у конкретном случају предупредило кретање илегалног воза на територији Косова", каже се у саопштењу.

Извор: РТРС, СРНА, Бета