latinica  ћирилица
15/01/2017 |  13:09 ⇒ 14:57 | Аутор: РТРС

Институције БиХ до краја јануара морају до унесу нацрте одговора у упитник ЕК

Министарство правде БиХ укључено је у одговарање на тренутно око 230 питања из Упитника Европске комисије (ЕК), који је крајем прошле године достављен Босни и Херцеговини.
Упитник - Европска комисија - Фото: РТРС
Упитник - Европска комисијаФото: РТРС

У том Министарству наводе да је рок за достављање одговора БиХ Европској комисији 31. јануар 2017. године.

- Како се ради о веома комплексном и обимном послу, Дирекција за европске интеграције БиХ (ДЕИ) је успоставила информациони систем за уношење одговора од свих укључених институција у БиХ. Рок за уношење првог нацрта одговора је 31.1.2017. године, након чега ће услиједити даљње активности на њиховом ревидирању, верификацији и превођењу. Све наведено овиси о динамици коју буде поставила ДЕИБиХ - речено је у Министарству правде БиХ.

Што се тиче Министарства, питања су подијељена на надлежне секторе и сектори су већ кренули с израдом одговора на њих. Паралелно с припремом одговора врши се и превод прописа на енглески језик (као и правна и стручна редактура), које ће бити потребно доставити уз одговоре на поједина питања.

Упитани да ли ће за одговарање на постављена питања бити потребна координација и сарадња с другим институцијама на државном или нижим нивоима власти, у Министарству правде БиХ наводе да то министарство нема обавезу координирања с нижим нивоима власти у смислу прибављања података и информација за давање одговора на питања из Упитника ЕК, обзиром да је усвојеним механизмом координације предвиђена укљученост институција свих нивоа власти у одговарање на Упитник.

- Што се тиче хоризонталне координације, током припремних састанака који је организирала ДЕИБиХ у децембру 2016. године, након уручења Упитника, је разјашњено која институција ће одговарати на које питање. Наравно, уколико се укаже потреба, Министарство правде БиХ ће координисати с институцијама које су надлежне за давање одговора на одређена питања из Упитника ЕК - истичу из Министарства правде БиХ.

Извор: ФЕНА