latinica  ћирилица
15/01/2017 |  14:14 ⇒ 16/01/2017 | 11:31 | Аутор: РТРС

Николић: Сљедећи покушај изазивања сукоба завршиће се лоше, можемо послати и војску (ВИДЕО)

Србија је на ногама, након што је ноћас, из безбједносних разлога, враћен воз који је након 18 година из Београда кренуо ка Косовској Митровици.
Томислав Николић - Фото: ТАНЈУГ
Томислав НиколићФото: ТАНЈУГ

Одржана је хитна сједница Савјета за националну безбједност, након које је предсједник Србије Томислав Николић поручио да ће сваки сљедећи покушај привремених институција у Приштини да изазову сукоб, завршити лоше.

"Нека о томе размишљају и Албанци и њихови спонзори", рекао је Николић новинарима послије сједнице Савета за националну безбедност и оцијенио да је појављивање РОСУ на сјеверу Косова био знак да Албанци желе рат.

"Ми ћемо поступати у складу са Уставом Србије", рекао је Николић и подсјетио да је Косово међународно-правно дио Србије.

Одговарајући на питања новинара, предсједник Србије није искључио могућност да Србија на Косово и Метохију пошаље и војску, како би заштитила српски народ од убијања.

"Није нам до рата, али ћемо послати и војску ако треба да би заштитили Србе од потенцијалног убијања. Ако буду убијали Србе послаћемо и војску, сви ћемо ићи и ја ћу да идем, није ми први пут", поручио је Николић, одговарајући на питање новинара да ли постоји могућност да Србија пошаље и војску да би заштитила Србе.

Он је указао да је јучерашњи дан, иако смо се трудили да то не покажемо, био на ивици сукоба. "Појављивање РОСУ био је знак да Албанци желе рат", рекао је Николић.

Он је истакао да Србија од ЕУ очекује одговор да ли је тачна Мустафина изјава да су у свему јуче имали њену сагласност.

Истакао је и да убудуће једина тема дијалога мора бити воз, односно слобода кретања.

Оцијенио је да су поступци Приштине поводом воза били "трзаји" одлазеће америчке администрације.

Николић је рекао да су у околностима изазова какав је јуче био, премијер и он одлучили да зауставе "један путнички воз који је био толики проблем за ЕУ, САД, привремене институције у Приштини", а "све је било на ивици сукоба у коме би било на десетине мртвих, а данас...Бог зна..."

Јуче је погажено неколико споразума постигнутих у Биселу. Тачка један Бриселског споразума, навео је, говори о слободи кретања, да сви становници имају парво да се крећу на територији, излазе, улазе, и да не постоји могућност да их неко у томе спријечи.

Има и тачка, подсјетио је предсједник Србије, која каже да специјалне јединице РОСУ не могу да се појаве сјеверно од Ибра без добрења НАТО и локалне заједнице.

"Шта је то јуче тзв. међународној заједници и Приштини сметао један воз. Можда зато што је писало Косово је Србија и наше фреске...", запитао је шеф државе.

Онда ми, додао је, не би требало да пустимо ниједног Албанца кроз територију Србије, који има обиљежја и документе Косова.

"Мени се чини да су ово трзаји одлазеће америчке администрације, чији су ауторитети добили називе улица", оцијенио је Николић али истакао и да "ЕУ није дала пави одговор, НАТО није дао прави одговор..." на јучерашње догађаје.

"Ми никада нећемо отпочети и изазвати сукоб, али дозволите да смо држава која свој народ и територију мора да штити", примијетио је Николић и додао да је Косово територија под контролом УН, а ЕУ има велику улогу.

Према његовим ријечима, очигледно је да споразуми у Бриселу служе само за то да се Србија опомене на шта се све обавезала, а да их Приштина гази.

Рекао је да је његова сугестија на Савјету за националну безбједност била да се сада у Бриселу преговара искључиво о томе када ће тај воз да прође.

"Све друго је беспредметно. Ако нема слободе кретања, ако смо је потисали, ако је гарант те слободе ЕУ И НАТО, који је војно присутан, а ако то не желе да обезбеде, о чему онда овде разговарамо са косовским привременим институцијама", навео је Николић.

"Територија Косова међународно правно је територија Србије и у њој сваки грађанин мора да буде сигуран", истакао је предсједник Србије.

Хоће ли сваки српски воз, аутомобил или аутобус бити заустављен са дугим цијевима, питају не само у Косовској Митровици већ и у Београду, понављајући да Албанци нису сами донијели одлуку да блокирају путнички воз из Београда за Косовску Митровицу, као и одлуку да , замало, испровоцирају крвопролиће.