latinica  ћирилица
15/01/2017 |  17:17 ⇒ 21:49 | Аутор: РТРС

Настављају се преговори о Општем колективном уговору (ВИДЕО)

Сљедеће седмице требало би да буду настављени преговори социјалних партнера о Општем колективном уговору. Док се једни надају да би овај документ ускоро могао да буде потписан, други не желе да се изјашњавају.
Фабрика - Фото: РТРС
ФабрикаФото: РТРС

Оно што је сигурно јесте да ће социјални партнери- и Влада и синдикат и послодавци доћи на састанак.

Да ли договор о најнижој плати из децембра прошле године улива наду да ће након дужег времена преговора бити потписан и Општи колективни уговор?

Влада је социјалне партнере позвала да након празника сједну за сто.

Много је тога договорено, тврде у синдикату. Никада до сад нису били већи оптимисти да ће Општи колективни уговор ускоро бити потписан.

- Остало је још неколико ствари спорних гдје имамо различите погледе, али мислим да ћемо доћи до договора који неће бити на штету радника, истиче Ранка Мишић предсједница Савеза синдиката.

Оно о чему још нема договора су износ регреса, прековремени рад и плаћање рада за државне празнике. Да ли је ускоро могућ договор, послодавци не желе да се изјашњавају.

Стари Општи колективни уговор је након доношења новог Закона о раду два пута продужаван. Влада је крајем јуна прошле године донијела Одлуку, која је замијенила овај документ и која важи до потписивања новог Општег колективног уговора.