latinica  ћирилица
16/01/2017 |  08:35 ⇒ 13:47 | Аутор: РТРС

Ердогану уставом већа овлаштења

Посланици турског парламента, у првом кругу гласања, гласали су за проширење овлаштења турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.
Турски парламент (фото:.cdm.me) -
Турски парламент (фото:.cdm.me)

Посланици су касно синоћ одобрили и посљедњи 18. Члан пакета Уставних измјена и у складу са регулативама, прије почетка друге рунде гласања и дискусије, слиједи дводневна пауза.

Владајућа странка Правде и развоја /АКП/ је уз подршку Странке националног покрета /МХП/ изнијела нацрт измјена које ће, како је Ердоган истакао, донијети јаче руковођење неопходно за спречавање формирања слабих коалиционих Влада као што је било у прошлости.

Аналитичари истичу да, уколико парламент да и коначно одобрење пакету измјена очекује се да ће на прољеће бити одржан референдум.

Највећа опозициона Републиканска народна странка /ЦХП/ и прокурдска Народна демократска странка /ХДП/ снажно су против измјена.

Реформе ће предсједнику омогућити да објављује декрете и да буде члан одређене политичке партије. Планом је предвиђено да предсједнички и општи избори буду одржани 2019. године и да шеф државе има максимално два петогодишња мандата.

За усвајање нацрта мјера неопхподна је подршка најмање 330 посланика у 550-чланом парманету. АКП има 316 и МХП 39 посланика.

Извор: СРНА