latinica  ћирилица
16/01/2017 |  10:09 ⇒ 11:15 | Аутор: РТРС

Поповић: Међународни фактор дестабилизује регион

Војно-политички аналитичар Гостимир Поповић упозорио је да је међународни фактор, који чини нестабилним цијели регион, већ првих дана ове године постао активан и кренуо са провокацијама ка српском народу, почевши од Косова и Метохије до Федерације БиХ.
Гостимир Поповић (фото: facebook.com) -
Гостимир Поповић (фото: facebook.com)

"Почетак јануара показује да ће на југоистоку Европе прољеће и љето бити `вруће`, а можда и цијела година, усљед дјеловања међународног фактора који жели дестабилизацију региона", рекао је Поповић Срни.

Он је истакао да непропуштање воза на Косову који је, како каже, био веома симпатично украшен, и који је требало да представља знак пријатељства, говори о томе да ментори, или како је рекао предсједник Србије Томислав Николић - спонзори људи у Приштини, не желе било какав договор, нити било какав заједнички рад.

"Упоредо с тим, на званичној веб-страници Предсједништва БиХ наведен је један непримјерен текст о Републици Српској и њеним грађанима од бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића, у којем пише да је Српска настала на геноциду. Ова два случаја у два дана не можемо посматрати одвојено, већ као дио дестабилизације региона", нагласио је Поповић.

Он је додао да би требало поменути и Македонију, као подручје подложно нестабилности.

Према његовим ријечима, Београд и Бањалука требало би да брзо и ефикасно упознају међународне факторе који су привржени миру и стабилизацији, Русију и Кину, да посредством Савјета безбједности УН изврше утицај на дестабилизујуће факторе.

"Посебно би било значајно да се и из Бањалуке упути писмо Савјету безбједности, да се стави до знања шта се све дешава и да се тако предуприједе нежељени догађаји у прољеће и љето", сматра Поповић.

Извор: Срна