latinica  ћирилица
16/01/2017 |  16:18 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Да ли су због захлађења повећане цијене дрвета и угља? (ВИДЕО)

Изузетно ниске температуре посљедњих неколико дана повећале су потрошњу електричне енергије, али и потражњу за огрјевом.
Дрва - Фото: РТРС
ДрваФото: РТРС

Припремљене залихе енергената у многобројним домаћинствима ове зиме већ су преполовљене, јер се због ниских температура ложи и дан и ноћ. Продавци задовољно трљају руке, али упркос повећаној потражњи кажу да су цијене остале исте и да за сада имају сировина.

У Електродистрибуцији биљеже повећану потрошњу струје, и поручују да они који струју користе за загријавање просторија могу да буду мирни, јер систем може поднијети повећану потрошњу.

Минус и температуре далеко испод нуле условиле су већу потрошњу дрвета и угља. Становници Семберије који ове енергенте користе за гријање, ових дана морају да докупе залихе.

Власници стоваришта поручују да има довољно енергената, и да је упркос повећаној потражњи цијена остала иста.

- Цијене су исте остале од августа и септембра, а сад је јануар. Метар дрвета је 80 КМ, исцијепаног и довезеног на адресу, угаљ је 140 КМ Мезграја и Добој Станари, Бановићи 185 КМ, дакле, цијене су исте - каже Радомир Стојановић, власник стоваришта.

Највише разлога за забринутост имају корисници градске топлане, јер су ове зиме учестали проблеми са гријањем и топловодним системом овог предузећа.

- Потрошња нам се креће око 50 тона дневно, што је практично дупло у односу на неки ранији период - каже директор Топлане РАдомир Марјановић.

Док се у Топлани муче са набавком огријева, из Електродистрибуције поручују да су се на вријеме припремили за жестоку зиму.

- Потрошња није нешто посебно већа у односу на неке раније године када смо имали 10 до 20 одсто већу потрошњу електричне енергије него што је то уобичајено. Електро мрежа је спремна за такве изазове - каже технички директор Електро-Бијељине Драган Перић.

Продавци огрјева поручују да је набавка енергената, посебно дрва отежана, али да за сада на стовариштима има довољно залиха.