latinica  ћирилица
18/01/2017 |  14:13 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

Видојковић: Инцко да се мјери према својим ријечима

Историчар Дарио Видојковић поручио је високом представнику у БиХ Валентину Инцку да се "мора мјерити према својим ријечима" и да у случају када је упоредио Републику Српску са НДХ, није битно шта је мислио, већ шта је рекао
Дарио Видојковић, историчар (фото: .wdr.de) -
Дарио Видојковић, историчар (фото: .wdr.de)

Видојковић је истакао да још нема примјереног извињења Инцка за недавну изјаву у којој у истој реченици ставља Републику Српску и усташку НДХ "у један кош".

"Према дискурсној теорији француског постмодернистичког филозофа Мишела Фукоа, у једном дискурсу битна је изјава, дакле оно што се каже, а не оно што се евентуално можда мислило", поручио је Видојковић у отвореном писму високом представнику у БиХ.

Он сматра да би Инцко, да је хтио да каже нешто друго, то и учинио.

"Ту нема никакве дилеме, нити изврдавања. Инцко мора да се мјери према својим ријечима, које су у историјском контексту у најмању руку гнусне", рекао је Видојковић.

Он је подсјетио Инцка, који је из Аустрије, да ће ускоро бити обиљежено ослобађање најгорег нацистичког концентрационог логора током Другог свјетског рата - Аушвица, али да је много прије Аушвица први концентрациони логор на тлу Европе успоставила управо аустроугарска војска, и то у Добоју, у децембру 1915. године током Првог свјетског рата.

Видојковић је нагласио да је у Добоју животе скончало више од 12.000 Срба, а само у априлу 1916. године умрло је 643 дјеце.

Он је поручио да је Република Српска и створена како се геноцид не би поновио Србима.

Видојковић је оптужио Инцка да се искључиво ставио на једну страну, и то на страну политичког Сарајева.

"Српски народ, као и Република Српска, данас и кроз историју, представља слободарски народ окренут демократији, који не жели да буде ничији роб", каже Видојковић.

Он је додао да данашња, модерна Аустрија, не би смјела да дозволи да је високи представник представља у овако лошем свјетлу.

Извор: Срна