latinica  ћирилица
18/01/2017 |  22:47 ⇒ 19/01/2017 | 12:56 | Аутор: РТРС

РТРС Специјал: Санкције Додику - одмазда америчке амбасаде у БиХ (ВИДЕО)

Одлуку о увођењу санкција креирала је администрација у одлазећој номенклатури Вашингтона и то на основу једностраног погледа на политику у БиХ.
РТРС - Специјал - Фото: РТРС
РТРС - СпецијалФото: РТРС

Ово је вид одмазде, јер предсједник Српске Милорад Додик америчкој амбасади смета већ 10 година и ово је одговор на то, поручили су политички експерти у емисији "Специјал" наше Телевизије.

Покварио им је све планове почевши од реформе полиције па на даље, поручили су гости у нашој емисији. На основу података које су добијали из амбасаде у Сарајеву, САД су, кажу, Додика ставили на црну листу.

Професор на Факултету политичких наука у Бањалуци и савјетник предсједника Српске, Александар Врањеш, истиче да нема разлога за санкције, осим личне сатисфакције.

Непоштовање Дејтонског мировног споразума и спровођење референдума аргументи су САД-а којим образлажу увођење санкција предсједнику Додику.

Професор уставног права Милан Благојевић поручује да нико нема право да доведе у питање право грађана да се изјасне о било ком питању, а посебно о оном од виталног значаја за Републику Српску.

"Уставни суд БиХ каже да је 9.јануар неуставан, јер се не препознају друга два народа. На тај начин Уставни суд није судио према норми, јер норма гласи да је 9.јануар Дан Републике Српске. Ту нема ниста неуставно и  њиме се не повређују ни индивидуална ни колективна права грађана'', додао је Благојевић.

Од потписивања Дејтонског мировног споразума, предсједник Српске Милорад Додик брани свако његово слово. Управо зато и смета америчкој администрацији.

"Умјесто да бране, они су кренули на притиске и баш на Републику Српску. И последњих 10 година Додик је је брана да се Дејтон обесмисли и зато је он изабран'', нагласио је политички аналитичар Александар Павић.

Инцко је као високи представник могао и морао да смири ситуацију у БиХ, поручују стручњаци. Ипак, најважнија порука је да се санкције неће одразити на граћане Републике Српске. То је данас поручио и предсједник Додик, који је нагласио да је поносан што није поклекао пред америчким захтјевима и није дозволио да се Дејтон обесмисли.

Погледајте комплетну емисију "РТРС Специјал":