latinica  ћирилица
19/01/2017 |  19:00 ⇒ 20/01/2017 | 14:01 | Аутор: РТРС

Потврђено извјештавање РТРС: Документ ОБА-е "Ушће" оригиналан (ВИДЕО)

Тајни документ Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ о акцији "Ушће" је оргиналан, потврђено је након састанка парламентарне Комисије за надзор над радом ОБА-е са руковоством ове агенције. Чланови Комисије кажу да није било прислушкивања функционера Србије.
ОБА - Фото: РТРС
ОБАФото: РТРС

Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић каже да је ОБА признала да је предузела акције против Србије, те да је свођење те приче на прислушкивање, покушај замјене теза.

Документ о акцији "Ушће" је аутентичан, али прислушкивања није било – став је Комисије. Међутим, о садржају документа и даље ни ријечи.

- Дакле, он је строго повјерљив док се не скине ознака повјерљивости. Ја бих желио да останемо професионални, дакле, документ који смо имали у посједу је оригиналан, такав постоји у ОСИ и увидом у документацију видјели смо да није било прислушкивања ни грађана у БиХ ни изван БиХ, каже Никола Шпирић, предсједавајући Заједничке комисије за надзор над радом ОБА-е.

И док се о садржају не говори, у фокус се ставља интерна истрага у ОБИ - како је документ процурио из агенције. Поједини чланови Комисије кажу да ће бити посла и за Тужилаштво.

- Проводи се интерна истрага око тога, сужен је већ круг особа, ради се о малом броју лјуди који су имали приступ тог датума том документу који је био у настајању. Зна се већ отприлике ко су биле те особе из ове институције које су прекршиле неколико закона, појаснио  је Дамир Бећировић, члан Заједничке комисије за надзор над радом ОБА-е.

Нису изостале ни прозивке појединих чланова Комисије на рачун потпредсједника Парламента Српске Ненада Стевандића.

Дарко Бабаљ, члан Заједничке комисије за надзор над радом ОБА-е, истакао је да су данас добили папире на увид и да је све било у складу са законом, да србијански функционери нису прислушкивани.

- А што се  тиче господина Стевандића који је ове документе објавио, е са њим ће се неко други бавити, додаје Бабаљ.

Одговорности се не палашим, одговара Стевандић, који је спорни документ добио поштом и прослиједио га надлежнима.

- Има људи који су потпуно политички неписмени и који не знају да сам их ја натјерао да проверавају тај документ. Показало се да је аутентичан, али показало се да одређени парламентарци не смију да се баве анализом рада ОСЕ, него покушавају мене који их на то тјерам на неки начин дискриминишу. То је срамота и непознавање парламентарних процедура, наводи Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

Стевандић истиче да је најбитније да је документ који говори о непрофесионалности ОБЕ аутентичан и нада се да ће убрзо с њега бити скинута ознака тајности: "Тај документ је имала ОСА, радила по њему, опсервирала Србију, имала офанзивне акције против Србије, е то треба сад да отворимо, да видимо које су то акције ако није прислушкивање, шта су радили, јесу ли можда тајно пратили некога?  То је оно што је Комисија прескочила и ја се надам да ћемо то отворити у наредном периоду."

И док се чека епилог цијелог случаја, питање је да ли он евентуално може нарушити односе БиХ и Србије.

- Односе Србије и БиХ могу нарушити друге ситуације, тешке политичке изјаве. А овај документ, ја сам потпуно сигуран, није нарушио ништа, тврди члан Заједничке комисије за надзор над радом ОБА-е, Фахрудин Радончић.

Оно што је интересантно јесте посредна потврда да су директори обавјештајних агенција БиХ и Србије прије неколико дана одржали састанак, кажу- садржајан.