latinica  ћирилица
21/01/2017 |  16:03 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Реконструкција улице у избјегличком насељу у Козарској Дубици (ВИДЕО)

Министарство за избјеглице обезбиједило је 40.000 марака за реконструкцију и асфалтирање улице у избјегличком насељу Петар Пеција у Козарској Дубици.
Дубица - инфраструктура - Фото: РТРС
Дубица - инфраструктураФото: РТРС

То ће олакшати живот 200 избјегличких породица, које су изградиле куће у Козарској Дубици, и одлучиле да овдје остану.

- Није нам баш лако, прашина на све стране, то је немогуће,а  мора се трпити, прича нам Љубица Пњтровић  избјеглица из Ливна.

- Од прашине  њети не можемо да живимп, прозоре не можеш напрати, жали се и избјеглица из Санског Моста Мика Јовановић.

Овај пројекат резултат је сарадње општинске власти, представника Козарске Дубице у Парламенту Српске и ресорног министартва, каже Дарко Бањац.

Пут у овом насељу дугачак је 2.700 метара. Урађено је око седам стотина метара, а ове године са одобреним средствима планиран је завршетак три стотине метара асфалта.

- Циљ нам је да у ове четири године урадимо преко километар инфраструктуре и отприлике приведемо крају ту путну инфраструктуру што се тиче насеља Петра Пеције, појашњава Дарко Бањац, посланик у НСРС.

У Козарској Дубици, у оквиру пројекта ЦЕБ2, за избјеглице и стамбено угрожене, биће изграђена зграда са 15 станова, вриједна 750.000 марака, истичу у Министарству: "Бриједност пројекта за подручје Републике Српске је 29.178.194 евра,од чега је 18.169.413 евра кредитних средстава, док је 11.008.781 евра допринос локалних заједница".

Козарска Дубица спремно дочекује овај пројекат, каже начелник Раденко Рељић: "Обавеза општине ће бити у том смислу да обезбиједи документацију, пројекте, земљу и тај пројекат је већ у завршној фази."

Ресорно министартво планира да кроз 18 пројеката у 15 градова и општина Српске, међу којима је и Козарска Дубица, стамбено збрине 624 најугроженије породице.