latinica  ћирилица
24/01/2017 |  07:47 ⇒ 12:17 | Аутор: РТРС

Наставак дијалога- За столом Николић, Вучић, Тачи и Мустафа

Дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине под окриљем ЕУ наставља се у уторак у Бриселу уз учешће и предсједника и премијера Србије и самопроглашеног Косова.
Брисел (Фото: sedl.alnetis.fr) -
Брисел (Фото: sedl.alnetis.fr)

У новој рунди дијалога коју је заказала висока представница ЕУ Федерика Могерини за столом ће сједити предсједник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић и предсједник и премијер самопроглашеног Косова Хашим Тачи и Иса Мустафа.

Агенда састанка није саопштена, а у Бриселу је речено да посљедњи догађаји "наглашавају потребу јачег ангажовања" Београда и Приштине и да је "напредак у нормализацији односа Косова и Србије од кључне важности за обје стране, за ЕУ и за цијели Западни Балкан".

Европски дипломатски извори у Бриселу рекли су агенцији Бета да је долазак делегација Београда и Приштине на највишем нивоу знак који обећава да ће перспектива дијалога бити снажно потврђена.

Ти извори навели су да је очигледно да и једна и друга страна желе да и Европској унији и међусобно разјасне докле се дошло у дијалогу и какви су изгледи да се даље унаприједи процес нормализације односа Београда и Приштине имајући у виду недавно заоштравање.

Вучић је рекао да од данашњег састанка не очекује превише, али да очекује смиривање ситуације. Он је додао да ће разговори бити веома тешки јер је изгубио повјерење у Приштину и да очекује на првом мјесту јасне поруке од ЕУ о употреби оружја.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи је рекао да је састанак у Бриселу састанак "на високом, политичком међудржавном нивоу"и да су створени услови да двије земље уђу у процес нормализације међудржавних односа, након "тешке провокације Србије с хапшењима, возом и зидом у Митровици".

До пораста напетости у односима Београда и Приштине дошло је почетком године због хапшења лидера Алијансе за будућност Косова и једног од бивших команданата ОВК Рамуша Харадинаја у Француској по налогу Србије која га терети за ратне злочине, а додатно када је, 14. јануара, из Београда за Косовску Митровицу кренуо воз у бојама српске заставе, исписан паролама "Косово је Србија" а Приштина послала специјалне полицијске јединице РОСУ на сјевер Косова да га зауставе.

Извор: БЕТА