latinica  ћирилица
24/01/2017 |  15:39 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Фоча- отворен Центар "Трачак наде" (ВИДЕО)

У Фочи је отворен Центар "Трачак наде". Опремање и отварање помогли су Америчка агенција за међународни развој и Општина Фоча, а центар ће свакодневно бити на услузи дјеци и особама са тешкоћама у развоју и њиховим породица из Фоче и Чајнича.
Фоча - дјечији вртић - Фото: РТРС
Фоча - дјечији вртићФото: РТРС

Међу 56 корисника овог центра свакодневно су и Драган Кошир и Петар Максимовић из Фоче. Пред њима су игра, дружење и забава.

Овај Центар као своју другу кућу за дневне активности препознала је и четрдесетшестогодишња Милада и њена мајка Слободанка.

"Значи јер јој је други рођендан данас, стварно и јесте. Каже, радосна је што иде овдје, плакала је цијело вријеме", каже Слободанка Радовић Миладина мајка

Осим у Фочи, УСАИД је помогао отварање центара у Бањалуци и Сарајеву- углавном за рад стручног особља.

"Средства која они улажу су 40 хиљада марака. Општина Фоча је помогла за простор и опремила га и прилагодила за боравак дјеце и њихових породица", рекла је Јелена Вилотић, предсједница Удружења "Трачак наде" из Фоче.



"Потребно је да и даље сви помажемо овим волонтерима, како би наставили овај племенити посао. Посебно у оном дијелу који се односи на успоставу законских процедура", изјавила је Морин Кормак амбасадорка САД-а у БиХ

Извјесно је да ће Влада САД помоћи још два пројекта.

"То је пројекат да 45 малишана из наше општине и 45 малишана из Горажда који су оптерећени болестима у психо-физичком развоју добију бесплатан бпоравак на мору овог љета", открио је начелник општине Фоча Радисав Машић.

Други пројекат који би требало да буде подржан односи се на израду социјалне карте у фочанској општини.