latinica  ћирилица
24/01/2017 |  16:07 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Због ниских температура скраћени часови, настава у неким школама није ни почела (ВИДЕО)

Иако је друго полугодиште у свим основним и средњим школама званично почело јуче, у неколико школа настава, због проблема са гријањем, није почела.
Школа - Фото: РТРС
ШколаФото: РТРС

Ученици у зворничкој подручној основној школи "Десанка Максимовић" у Церу и средњошколском центру "Голуб Куреш" у Билећи данас су похађали наставу, а средњошколци у Дервенти на наставу би требало сутра.

У средњошколском центру "Василије Острошки" у Сокоцу настава би требало да почне 30. јануара. Због проблема са гријањем у појединим бањалучким школама часови су скраћени на 30 минута.

Ученике првог разреда Гимназије умјесто у школској сали, на часу физичког затекли смо у учионици. Часови су, због ниских температура, скраћени на 30 минута.

Слична ситуација и у многим бањалучким основним школама. Због температуре у учионицама, која је била испод, за рад оптималних 19 степени целзијуса, часови су били скраћени 10 до 15 минута.

"Имамо двије учионице у којима је температура 16, које су на крајњем дијелу система гријања. Разлог – улазна температура је 60, тако да ми не можемо да повучемо довољно топлоте да загријемо ученице до оптималног нивоа", изјавио је Душан Мишљеновић, директор ОШ "Георги Стојко Раковски" Бањалука.

У Министарству просвјете кажу да је свим школама које су то затражиле одобрено скраћење часова, а некима и одгађање почетка наставе. Најчешћи разлог био је квар на систему гријања.

"Вјероватно је требало мало чешће посјећивати школе у данима распуста и до тога не би дошло", сматра министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

Школе које нису на вријеме почеле наставу часове ће морати надокнадити.