latinica  ћирилица
24/01/2017 |  16:18 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Шамац- представљен пројекат подршке одрживом опоравку од поплава (ВИДЕО)

У Шамцу је представљен пројекат подршке одрживом опоравку од поплава, који Независни биро за развој реализује у општинама Шамац, Домаљевац-Шамац и Вукосавље.
Шамац - Промоција пројекта подршке - Фото: РТРС
Шамац - Промоција пројекта подршкеФото: РТРС

Укупна вриједност пројекта је 201 хиљада евра, финансира га Европска унија уз учешће од 10 одсто локалних заједница у којима се спроводи.

Циљ пројекта је обнављање рада микро предузећа до 5 запослених, породичних пољопривредних газдинстава и организација цивилног друштва који до сада нису добили такву врсту помоћи.

Заинтересовани ће добити стручну помоћ при изради бизнис плана и пријаве на јавни позив за додјелу средстава.

"Тако да ћемо отприлике окупити кроз овај програм подршке преко 100 особа које ће кандидовати своје пројекте путем пословних планова, одабраћемо од тих 30 најбољих и то кроз комисију, кроз апликације", рекао је Енвер Сарван, директор Независног бироа за развој.

"Оваква врста пројеката подржана од ЕУ у партнерству са НБР –ом и ове три партнерске општине даје допринос стварању једног новог пословног духа не само на подручју општине Шамац инего и сусједних општина", каже Ђорђе Милићевић, начелник општине Шамац.

У поплавама 2014. године оштећено је 270 привредних субјеката у Шамцу, штета је процијењена на 30 милиона марака. Влада РС је преко Фонда солидарности помогла опоравак привреде са три милиона марака.

"Свака помоћ је добродошла и сваки пројекат је добродошао, довољно је да се покрене, односно да се дају подстицаји и крила најмањем предузећу да два, три, пет људи ради, то пуно значи за ове општине", сматра приватни предузетник Марко Курешевић.

У оквиру пројекта "Подршка одрживом опоравку од поплава Домаљевац-Шамац, Вукосавље и Шамац" вриједног 201 хиљаду евра, за тридесет пројеката је планирано 60 хиљада, док ће преостали износ бити намијењен изради заједничког плана одбране од поплава.