latinica  ћирилица
24/01/2017 |  16:24 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Билећа- изабрано ново скупштинско руководство (ВИДЕО)

Скупштина општине Билећа, послије мјесец и по, на трећем наставку прве редовне сједнице, добила је трећег предсједника локалне скупштине. Већина, коју чини десет одборника из седам странака, изабрала је и новог потпредсједника.
Скупштина општине Билећа - Фото: РТРС
Скупштина општине БилећаФото: РТРС

Нови предсједник, Срђан Роган, из ПДП-а, изабран је након што је СДС-ов Глигор Самарџић поднио оставку, због, како је рекао, прекомпозиције унутар већине, расподјеле функција и личних разлога.

Оставку тумачи и слабим резултатом скупштинске већине.

"Тај учинковити рад није имао резултатат, због тога сам поднио оставку, али и због састава скупштине и личних интереса", изјавио је Глигор Самарџић, из СДС-а.

Новоизабрани потпредсједник, радикал Дражен Дунђер, рекао је да је ријеч и о освети према доскорашњој већини, коју је предводио СНСД, због непоштовања договора.

"Када су прошли избори, они су мислили да уцјењивачки могу радити", изјавио је Дунђер, потпредсједник Скупштине општине Билећа.

Одборници већине, образлажући своје поступке, незванично су најавили могућност опозива начелника Општине Миљана Алексића из СНСД-а. На његово мјесто, новом комбинаториком, довели би кандидата СДС-а.

"За сат времена могу направити већину, праву већину, али нећу са сваким, само са људима који ће радити", каже начелник општине Билећа Миљан Алексић.

И из већинског блока све су гласнија размишљања да није извјесно до када би овај састав могао да функционише. Није искључена могућност ни нових локалних избора у Билећи.

"Мислим да ова већина неће остати, ми ћемо направити нову већину у наредних пар мјесеци", рекао је данас одборник СНСД-а Љубо Вуковић.

Када ће на дневни ред доћи најважнији општински акти Билеће, није извјесно. Још нису усвојени извршење буџета за прво полугодиште 2016, ребаланс за 2016, а о нацрту буџета за 2017.годину још се не говори.

Данас је потврђена и чињеница да Скупштина општине Билећа није усвојила измјене Статута и других аката, у складу са новим законом о локалној самоуправи, из новембра прошле године.