latinica  ћирилица
24/01/2017 |  16:30 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Зима донијела велике проблеме повртларима у Семберији (ВИДЕО)

Зиме као што је ова, одавно није било у Семберији. Ниске температуре које су се спуштале до -26 степени и снијег, дуже од 20 дана стварају велике проблеме повртларима.
Штета на пластеницима - Фото: РТРС
Штета на пластеницимаФото: РТРС

На стотине пластеника је уништено, а касни и производња раног поврћа што ће повртларима већ у старту створити велике губитке у производњи.

Уложили су огроман новац у системе за гријање, а квалитетан расад не могу произвести због ниских температура и недостатка сунца. Многи још нису ни почели производњу, а временска прогноза и за наредне дане није оптимистична.

Под тежином снијега и ниских температура, на многим пластеницима је попустила конструкција и попуцале фолије.

Мирко Јањичић би имао штету близу 10.000 марака, да није скинуо најлоне са 20 пластеника. Сада брине за расад паприке. Због недостатка дневне свјетлости лоше напредује.

"Џаба сам створио температуру кад нема природне свјетлости. У случају да потраје још 4-5 дана, од овог расада нема ништа, мора се пресијавати, без свјетлости и Сунца нема ништа", сматра Мирко Јањичић из Велике Обарске.

Неизвјесна је производња и породице Бошњаковић из Црњелова. Посијали су паприку и сада сију краставац. За сјеме и ђубриво су уложили 5.000 марака  а временске прилике нису оптимистичне.

"Велики су проблеми, ниске температуре, велике сњежне падавине, тешко загријавати, велики трошкови приликом загријавања", набраја Данијел Бошњаковић.

Један од највећих повртлара у РС, Младен Лазић из Голог Брда је претходних година у ово вријеме већ имао произведено око 300.000 садница поврћа и прву бербу крајем марта. Ове године, са производњом касни већ 30 дана, иако има систем за гријање пластеника.

"Без обзира на температуру, може бити и 40 степени, али ако нема свјетлости, биљка се издужи, ту нема приноса, биљка оболи, не може да опстане. Није рентабилна за производњу", каже Лазић

Све док се температуре не приближи нули или бар -5 степени и не смањи интензитет магле, многи неће кренути у производњу.

Због кашњења већ рачунају на губитке. Неће имати рану бербу када је конкуренција мала, а цијена висока чиме су постизали рентабилност зимске производње која је, због трошкова гријања, изузетно скупа.