latinica  ћирилица
24/01/2017 |  18:07 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Већа пажња Владе општини Љубиње (ВИДЕО)

Министар за локалну управу и самоуправу Републике Српске Лејла Решић изјавила је да ће општина Љубиње убудуће имати већу пажњу овог министарства и Владе, напомињући да претходна локална власт никада није аплицирала ни на један пројекат који би донио инвестиције овој изразито неразвијеној херцеговачкој општини.
Лејла Решић и Дарко Крунић - Фото: СРНА
Лејла Решић и Дарко КрунићФото: СРНА

Након састанка са руководством општине Љубиње, Решићева је рекла да су претходне године пропуштене због несарадње локалне власти и затварања врата републичким институцијама које су имале вољу да помогну рјешавању приоритетних проблема и могле много да ураде за ову локалну заједницу.

- Ово је мала општина која има поприлично проблема и то наслијеђених, међу којима су вишак броја запослених у градској управи, проблем водоснабдијевања и други инфраструктурни проблеми - навела је Решићева и додала да општина са својим малим буџетом не може да ријеши те проблеме, јер највећи дио средстава одваја за плате радницима.

Према њеним ријечима, Министарство ће у наредном периоду настојати да са својим партнерима који су раније финансирали инфраструктурне пројекте покушати да изнађе средства да се у овој општини ријеши проблем водоснабдијевања за који је општина већ почела да ради пројекат. Истакла је да осим редовног гранта који има Министарство, постоји пуно средстава које локалне заједнице могу добити аплицирањем на одређене конкурсе.

- Општина Љубиње никада није аплицирала, а средства на годишњем нивоу су и по 100.000 КМ, што није мало када су у питању овако мале општине - навела је Решићева.

Каже да ће се Министарство максимално укључити да помогне представницима локалне власти како да направе пројекат, како да аплицирају али и о питању проблематике вишка запослених. Напоменула је да ће средствима Владе на прољеће бити изграђен дјечији парк на подручју ове општине.

Начелник општине Љубиње Дарко Крунић рекао је да је ово била прилика да се упознају са функционисањем локалне управе и проблемима које су наслиједили од претходне власти која је на челу општине била 20 година. Као проблеме које треба што скорије рјешавати, навео је водоснабдијевање, путну комуникацију Љубиње-Столац, те рјешавање електро проблема.

Он је истакао да општина са врло малим буџетом од 1,6 милион КМ не може скоро ништа да улаже у инфраструктуру, због чега је неопходна помоћ и републичких институција. Указао је на проблем превеликог броја запослених у општинској управи, гдје по закону о локалној управи и самоуправи од њих 29, треба да буде отпуштено 14.

Према његовим ријечима, један број ће бити ријешен пензионисањем, неки ће бити запослени у друге институције, али је неминовно да један број остане без посла.

Извор: СРНА